Tjänstepension med låg avgift

1930239-female-mechanic-portraitNu får alla nya pensionssparare sina orange kuvert med uppgift om hur de allra första pensionskronorna har placerats. Det är inte så många i den här gruppen av unga personer som brytt sig om att välja själva. 3 procent hade valt egna fonder medan 97 procent hade hamnat i det statliga förvalsalternativet. Det är inte bara den allmänna pensionen som är viktig för att de här ungdomarna en gång i framtiden ska få en bra pension. Det ligger så långt bort i tiden att det verkar ganska ointressant att bry sig redan nu men intresset kommer så småningom och då blir det också fler som gör egna val.

Att få ett jobb är viktigt för alla. Det kan vara nog så svårt när arbetslösheten är hög. Att ändå skicka med sina ungdomar frågan till anställningsintervjun om de kommer att få en tjänstepension är något som verkligen lönar sig. Lite vuxenpoäng är det också men framför allt blir det mycket pengar i ett framtida pensionskuvert, kanske en tredjedel av hela pensionen. Det finns mycket en arbetsgivare kan locka med, från fruktkorgar till gymkort men knappast någon förmån ger så mycket pengar som en tjänstepension. Det kan röra sig om minst 1,6 miljoner kronor under ett arbetsliv. Det är en summa som knappast någon av oss skulle klara att spara ihop på egen hand.

För de privatanställda tjänstemännen har tjänstepensionen som heter ITP nyligen handlats upp. Ännu en gång ser vi att avgifterna kunnat pressas lite till, vilket också gör den framtida pensionen större. Nu när alla de kollektivavtalade pensionerna upphandlats innebär det att nio av tio anställda har en tjänstepension med låg avgift.

Carina Blomberg

 

Om Carina Blomberg

Carina Blomberg har jobbat på AMF som trygghetsekonom 2010-2015. Vi hänvisar istället till AMFs nuvarande trygghetsekonom Dan Adolphson (dan.adolphson@amf.se).