Gästbloggare Cecilia Österholm – Pensioner i Australien är super

Kängurus, hajar, läskiga insekter och stekheta somrar är några av de anknytningar många får när man pratar om Australien. För många svenskar är Australien eller ’down under’ allt det här, ett fantastiskt resmål för en annorlunda semester. Det många inte känner till är att Australien också har ett väl fungerande pensionssystem som är rankat till det tredje bästa i världen (enligt Mercers Global Pension index) efter Danmark och Nederländerna.

Under en längre tjänstledighet och vistelse i Australien fick jag förmånen att arbeta inom tjänstepensionsbranschen i Melbourne. Och som den pensionsentusiast jag är kunde jag sätta mig in i alla olikheter och likheter på deras marknad vad gäller flytträtt, höjning av pensionsåldern och olika pensionsfonder.

Det första som slog mig var namnet på tjänstepension, det heter superannuation och förkortas nästan alltid till ’super’. Tjänstepension får en mer positiv klang när du diskuteras: take care of your super, a super system, super savings och så vidare. För visst är det super att prata om tjänstepension!

En annan reflektion var hur mycket ansvar som ligger på den enskilde pensionsspararen och att fler verkar ta högre risker, även under utbetalning. Super eller tjänstepension får alla, det är 9 procent av lönen, och det är upp till den enskilde att välja själv var pengarna ska placeras. Marknaden är stor och valen är många. Det finns ingen allmän pension som man tjänar ihop till under arbetslivet utan en behovsprövad enhetspension som det går att ansöka om när man närmar sig pensionen. Men i slutändan är det mycket som är lika. De viktigaste råden där, precis som här, är att göra ett aktivt val och att titta på risker, avgifter och historisk avkastning.

Cecilia Österholm 

Pension i Australia
Tjänstepension viktig även i Australien

 

6 reaktioner på ”Gästbloggare Cecilia Österholm – Pensioner i Australien är super

 1. Vad ni kanske inte känner till är att Sverige och Australien INTE har någon pensionsöverenskommelse länderna emellan. Detta avbröts från Sveriges sida 2004. Anledningen var att Sverige skulle diktera villkoren. Pensionsöverneskommelse finns mellan våra nordiska grannar samt 25 andra länder i Europa. Dock inte Sverige. Inga pensioner betalas ut från Au till Sverige..

  Min man har förlorat sin rättmätiga pension från Au i sju år pga Sveriges agerande.
  Gör någonting åt detta.

 2. Hej!
  En fråga till Inger och Dan: Skulle ni kunna förklara närmare vad det betyder att i ga pensioner betalas utfrån Au till Sverige. Innebär detta verkligenatt en australiensisk medborgare, bosatt i Sverige, med uppnådd pensionsålder, inte kommer åt sin superannuation?

 3. Hej!

  Vi har ingen erfarenhet av de problem som Inger beskriver. Pensionsmyndigheten kanske kan ge vägledning. De får en hel del utlandsrelaterade frågor.
  Telefon: +46 498-200 700
  E-post: international@pensionsmyndigheten.se

  Vänligen

  Dan Adolphson Björck
  AMF

 4. Det här inlägget som från början skrevs av min fru, alltså är jag mannen som är i fråga.. Jag kan inte pga ett icke avtal få vad som skulle kallas garantipension (old age pension) från Australien vilket kan bli upp till A$ 900 var 14 dag. Någonstans runt 10 000 sek / månad. Jag har de senaste 10 åren levt? som pensionär i Sverige och har aldrig haft en månadspension från Svenska staten som överstigit min nuvarande utbetalning av 3600/månad. Är född i Sverige och har bott i Sverige förutom 32 år i Australien. Är nu 75 år gammal.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *