Tjänstepension är bra att ha

I framtiden kan fler riskera att stå utan tjänstepension. Vi ser att många av de nya jobben skapas i företag som är små och som inte har kollektivavtal eller tjänstepensionslösningar. Tjänstepensionen kommer att vara cirka en fjärdedel av de pengar vi ska leva på som pensionärer så den blir ännu viktigare i framtiden än för dagens pensionärer.

I en rapport som AMF tagit fram ser vi att det är bland de mindre företagen med färre än femtio anställda som kollektivavtalen sjunker. År 2010 saknade 58 procent av småföretagen kollektivavtal jämfört med 51 procent fem år tidigare.    

Vad man kan göra själv är förstås att ställa frågan om en tjänstepension ingår när vi söker jobb. Är du inte helt säker på vad som gäller på din arbetsplats, så fråga personalansvarig.  Det är också en bra fråga att skicka med sina ungdomar ut när de söker jobb. Jag har testat själv. Det var väl inte det mest uppskattade man kan propsa på som mamma men det verkade få effekt i alla fall.

 

Carina Blomberg

Om Carina Blomberg

Carina Blomberg har jobbat på AMF som trygghetsekonom 2010-2015. Vi hänvisar istället till AMFs nuvarande trygghetsekonom Dan Adolphson (dan.adolphson@amf.se).

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *