Pensionsbesked

Det blev en kall valborgsmässoafton i år också. Planerna på att äta middag ute fick ändras snabbt men alla var glada ändå.

Så lite dagvill är jag allt när man är tillbaks på jobbet och det inte är måndag utan faktiskt en  vanlig torsdag. Men för att återvända till pensionsvärlden kommer här lite nyheter för dig som jobbar som privatanställd arbetare.

Nu är årets pensionsbesked på väg till dig från Fora. Beskeden började skickas ut för någon vecka sedan och alla ska ha fått sitt besked senast i mitten av juni. Det är 2,5 miljon brev som ska ut så det tar sin lilla tid.

Om du även har pengar i de äldre pensioner som heter STPP, ÖGR och ÖGX kommer en god nyhet: från den 1 maj sänker AMF avgifterna från 0,20 procent till 0,15 procent på kapitalet. Det betyder cirka 60 kronor per år för en kund med genomsnittligt kapital. Driftskostnaderna har sjunkit och då ska överskottet gå tillbaks till kunderna genom sänkta avgifter. Jag skrev tidigare i år om de här pensionerna om du funderar på vad de står för eller om du omfattas.

 

Carina Blomberg

Om Carina Blomberg

Carina Blomberg har jobbat på AMF som trygghetsekonom 2010-2015. Vi hänvisar istället till AMFs nuvarande trygghetsekonom Dan Adolphson (dan.adolphson@amf.se).