Perspektiv på pensionen?

Förra helgen var jag hemma hos min mamma i Finland. Ursprungligen fanns en diffus tanke om att ta itu med hennes pensionspapper, men längre än så kom vi aldrig. Inte bara för att solen sken och kaffe på terrassen lockade betydligt mer; utan också för att det finländska pensionssystemet lämnar en hel del att önska vad gäller transparens och begriplighet.

Kanske har det inte varit lika aktuellt att prioritera information till kommande pensionärer i Finland som i Sverige? Det är åtminstone min spontana uppfattning efter att ha surfat runt lite grann och försökt reda ut hur mycket pengar min mamma kommer att få. Jag har fortfarande inte lyckats få grepp om hur den allmänna pensionen i Finland fungerar, vilket väl säger en hel del om den information som finns att tillgå…Det som jag däremot hittade om Finlands motsvarighet till tjänstepension, arbetspension, var också ganska klent. Intressant nog skiljer sig intjänandet en hel del från vad vi är vana med i Sverige. finland_amf_pension

I de flesta svenska kollektivavtal är det 4,5 procent av lönen som avsätts till tjänstepensionen. Vid vilken ålder man börjar tjäna in tjänstepensionen varierar beroende på avtalsområde. I Finland varierar avsättningen istället helt beroende på din ålder, är man till exempel under 53 år är det endast 1,5 procent av lönen som avsätts till pensionen. Mellan 53-62 år höjs procenten till 1,9 procent men först vid 63-67 års ålder kommer nivån upp i 4,5 procent. Tanken bakom är att uppmuntra till längre tid i yrkeslivet.  

Tonen i den information som kommuniceras mot kunderna skiljer sig också rejält. Där vi i Sverige uppmuntras att se över, engagera oss i och påverka pensionen verkar informationen i Finland istället främst rikta sig till arbetsgivare. Idag kontrollerade jag vad som gäller för den pension jag tjänat in i Finland. Jag fick till svar att jag som kund inte kan se någon placeringsportfölj. Inte heller kan jag påverka värdeutvecklingen och välja fonder. End of discussion.

Ofta kritiseras det svenska pensionssystemet. Kanske kan det vara bra att känna till lite hur alternativen kan se ut innan vi klagar nästa gång?

 

Malin Strandvall

 

Om Malin Strandvall

Malin Strandvall, Kundtjänst på AMF Fikonspråk, byråkrati och obegripliga blanketter. Ungefär så ser den genomsnittlige kundens bild ut av det svenska pensionssystemet. Efter tre år på AMF vågar jag påstå att det finns ett enormt behov av dialog och diskussion kring det här med pensioner. Frågorna tar aldrig slut. Och vi som är i branschen måste sluta göra det krångligare än vad det faktiskt är. Parallellt med mitt jobb på kundtjänst pluggar jag kommunikation. Jag älskar att skriva, så för mig är bloggen som ett rejält smörgåsbord av möjligheter. Det finns så många ämnen jag vill lyfta fram, frågor jag vill diskutera och dialoger jag hoppas få föra med dig som läser. Frågan är bara: var ska man börja? När jag inte funderar på ämnen till bloggen gillar jag att dra igång överambitiösa inredningsprojekt, sukta efter vackra väskor på NK eller promenera runt Kungsholmen.

2 reaktioner på ”Perspektiv på pensionen?

  1. Intressant att läsa, särskilt nu när frågan om delpension börjar bli aktuell i Sverige och vi börjar prata än mer om pension än tidigare. Finländare kanske aldrig blir gamla?

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *