Efterlevandeskydd för pensionärer

Nu har vi i GillaDinEkonomi haft den andra pilotträffen för pensionärsorganisationerna på temat Trygga din ekonomi på äldre dar.

Ett ämne vi diskuterat är vilka efterlevandeskydd det finns när man är pensionär och hur man kan tänka där. Det finns ett efterlevandeskydd i premiepensionen och det väljer man när man börjar ta ut premiepensionen.  Där kan premiepensionen fortsätta betalas ut till make/maka, registrerade partner eller sambo i vissa fall om man själv avlider.

För tjänstepensioner och privata pensionsförsäkringar kan man ha återbetalningsskydd både under tiden man sparar och under tiden man tar ut pensionen. Där kan pengarna också betalas ut till barn.

I bägge fallen gäller det att väga behovet familjen har av dina pensionspengar mot behovet att få mer ut i pension själv. Om du inte har återbetalningsskydd får du arvsvinster som gör din egen pension större. Vill du ha arvsvinster ska du alltså ta bort återbetalningsskyddet.

På kursen blev det en hel del frågor om det här så det många som funderar på hur man kan göra. Kanske du också funderar? Vi har skrivit mer om det här på bloggen och kundservice kan också hjälpa dig.

Annars kan jag inte låta bli att le när jag läser om alla kaxiga pensionärer som ger sig i kast med nya saker eller ser till att tävla om att bli årets modernaste pensionär.

 

Carina Blomberg  

Om Carina Blomberg

Carina Blomberg har jobbat på AMF som trygghetsekonom 2010-2015. Vi hänvisar istället till AMFs nuvarande trygghetsekonom Dan Adolphson (dan.adolphson@amf.se).