Räkna inte med ett engångsbelopp

I måndags var det dags för pensionsutbetalning från AMF igen. En fråga som ofta dyker upp från blivande pensionärer är om man kan ta ut sin pension som ett engångsbelopp, ett så kallat återköp. Därför tänkte jag passa på att ägna dagens inlägg åt att reda ut lite vanliga frågor och missförstånd kring återköp.

Först och främst: räkna inte med att du får ett återköp. En pensionsförsäkring är alltid en pensionsförsäkring och själva grundtanken med den är just att du ska få en månatlig utbetalning från den. Därför hör det till ovanligheterna att man faktiskt får ett återköp på sin försäkring. Idag är det vanligt inom de flesta pensionsavtal att man kan välja utbetalningslängd själv och exempelvis ta ut pension på fem eller tio år. Detta bör dock inte blandas ihop med ett återköp eftersom du i princip aldrig kan begära ett återköp i förväg.

Pensionsutbetalning -dyrbara slantar som gärna ska räcka länge.
Pensionsutbetalning – dyrbara slantar att hålla reda på!

Om du till exempel ska få ut din pension nu i juli månad och ditt totala kapital i försäkringen understiger 13 350 kronor (30 % av prisbasbeloppet 2013) kan det bli aktuellt för dig att få ett återköp. Du får i så fall information om detta först samma månad som din utbetalning ska börja. Det här kan så klart många gånger upplevas som frustrerande; men anledningen till det är helt enkelt att värdet i din försäkring kan förändras fram till dess att du ska ta ut pengarna. Ifall att ditt totala värde då är högre än 13 350 kronor blir det inget återköp. Det är därför som vi aldrig lovar dig ett återköp även om du skulle ha väldigt lite pengar i din försäkring.  

Återköp regleras i inkomstskattelagen och det innebär krasst sett att även om din försäkring tillåter återköp är det inte nödvändigtvis så att lagen gör det. Generellt sett är lagen nämligen väldigt restriktiv, ekonomiska svårigheter eller sjukdom betyder tyvärr inte att du per automatik blir beviljad ett återköp. Du kan läsa mer om återköp hos Skatteverket eller Konsumenternas Bank- och Finansbyrå.

Har du frågor kring just din utbetalning? Hör gärna av dig till oss så hjälper vi till att reda ut dem!

/Malin Strandvall

Om Malin Strandvall

Malin Strandvall, Kundtjänst på AMF Fikonspråk, byråkrati och obegripliga blanketter. Ungefär så ser den genomsnittlige kundens bild ut av det svenska pensionssystemet. Efter tre år på AMF vågar jag påstå att det finns ett enormt behov av dialog och diskussion kring det här med pensioner. Frågorna tar aldrig slut. Och vi som är i branschen måste sluta göra det krångligare än vad det faktiskt är. Parallellt med mitt jobb på kundtjänst pluggar jag kommunikation. Jag älskar att skriva, så för mig är bloggen som ett rejält smörgåsbord av möjligheter. Det finns så många ämnen jag vill lyfta fram, frågor jag vill diskutera och dialoger jag hoppas få föra med dig som läser. Frågan är bara: var ska man börja? När jag inte funderar på ämnen till bloggen gillar jag att dra igång överambitiösa inredningsprojekt, sukta efter vackra väskor på NK eller promenera runt Kungsholmen.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *