Bakom kulisserna på AMF: vardagshjältarna

Du som försökt hänga med i svängarna de senaste åren har säkert också din bild av pensionsbranschen klar för dig vid det här laget: ett gäng giriga kapitalförvaltare, VD-bonusar, allsköns lyxutlägg och placeringar som gått åt skogen. Ja, det är i alla fall lätt att få enbart den uppfattningen om man väljer att tro på allt som media skriver och hur det vinklas. Att de flesta av oss som jobbar med pensioner- och försäkringar faktiskt är vanliga människor glöms gärna bort när rubrikerna braskar på. Ytterst sällan får de verkliga vardagshjältarna uppskattning för sitt arbete, trots att det är de som faktiskt ser till att maskineriet fungerar och att dagens pensionärer får sina pengar på kontot. Hög tid att ändra på det!

750 000 utbetalningskunder kräver onekligen en hel del teamwork och mycket manuell handläggning.
750 000 utbetalningskunder kräver onekligen en hel del teamwork och mycket manuell handläggning.

Jenny och Pernilla är två av våra vardagshjältar på AMF. De är 2 av 14 som jobbar på utbetalningsavdelningen och de ser till att våra cirka 750 000 utbetalningskunder får sina pengar varje månad. Det är ett jobb som kräver noggrannhet, flexibilitet och administrativ finess. Utbetalningsavdelningen tar till exempel emot 200 ansökningsblanketter om pension varje dag, 1500-2000 kontoändringar per vecka och utöver det hanterar de även 200-250 efterlevandeärenden per månad. Att reda ut efterlevandepensioner som ska betalas ut är ett jobb som kräver oerhört mycket tid och engagemang, det är ingenting som sker automatiskt. Förutom att det är många legala dokument som ska granskas och utredas av utbetalningsavdelningen i samband med dödsfall, så skriver de även alla brev manuellt till de som berörs. Här är det kanske på sin plats att tillägga att det dessutom bara är 4 personer som jobbar med efterlevandepension hos AMF.

Full fart på tangenterna!
Full fart på tangenterna!

I arbetet ingår också ofta att leka detektiv när blanketter saknar underskrifter, personnummer eller kontaktuppgifter. En vanlig missuppfattning om AMF är ett vi är en myndighet och därmed får uppgifter automatiskt från Försäkringskassan, Pensionsmyndigheten och Skatteverket. Den här missuppfattningen märks antagligen mest på utbetalningsavdelningen. AMF är ett privat bolag och därför måste Jenny, Pernilla och deras kolleger alltid få in uppgifter från dig som kund om du till exempel byter bank eller konto, flyttar utomlands eller om du vill att vi ska dra lägre skatt på din pension.  

”Det är ju bara att trycka på en knapp!”, tycker många kunder ibland när vi försöker förklara för dem att vi faktiskt inte kan trolla fram pengar på en dag. Att beskriva allt arbete som pågår på utbetalningsavdelningen i ett enda inlägg är så gott som omöjligt, men förhoppningsvis kanske vi åtminstone kan skrota påstående om att det bara är att ”trycka på en knapp” efter det här inlägget?

 /Malin Strandvall

Om Malin Strandvall

Malin Strandvall, Kundtjänst på AMF Fikonspråk, byråkrati och obegripliga blanketter. Ungefär så ser den genomsnittlige kundens bild ut av det svenska pensionssystemet. Efter tre år på AMF vågar jag påstå att det finns ett enormt behov av dialog och diskussion kring det här med pensioner. Frågorna tar aldrig slut. Och vi som är i branschen måste sluta göra det krångligare än vad det faktiskt är. Parallellt med mitt jobb på kundtjänst pluggar jag kommunikation. Jag älskar att skriva, så för mig är bloggen som ett rejält smörgåsbord av möjligheter. Det finns så många ämnen jag vill lyfta fram, frågor jag vill diskutera och dialoger jag hoppas få föra med dig som läser. Frågan är bara: var ska man börja? När jag inte funderar på ämnen till bloggen gillar jag att dra igång överambitiösa inredningsprojekt, sukta efter vackra väskor på NK eller promenera runt Kungsholmen.