Gästbloggare Siv Kopacsi: Att vilja men inte våga – det är som att tälta på en balkong

Vi möter AMFs pensionärer ett antal måndagar under hösten, först ut är Siv Kopacsi. Siv flyttade från Storstaden till Landsbygden år 2006. Från Göteborg till lilla Torestorp, Marks kommun – beläget mellan Varberg och Borås och 7 mil från Göteborg. Torestorp har c:a 1000 invånare. Här kommer några tankar från Siv:

ATT VILJA MEN INTE VÅGA – DET ÄR SOM ATT TÄLTA PÅ EN BALKONG

Det är ett talesätt jag gillar. Ibland måste man ta steg för att förändra/ förbättra sin livskvalité. För oss handlade det om att byta ut storstadslivet i radhuset mot ett liv i tassemarkerna.

Eftersom maken fortfarande jobbar och pendlar till Göteborg har det för min del gällt att bygga upp en ny tillvaro på en ny ort, där jag inte kände EN enda människa när vi flyttade hit. Vi bor utanför tätorten, ganska isolerat med mest fritidsboende runt omkring.

AMF pensionär och gästbloggare på pensionsbloggen.se
Siv Kopacsi – AMF pensionär och gästbloggare på pensionsbloggen.se

Jag hade möjligheten att avsluta mitt arbetsliv redan vid 62 års ålder. Då tog jag chansen att utveckla min kreativa sida; jag började på Helsjöns Folkhögskola, Konstlinjen. I två år roade jag mig där med måleri och keramik. Jag gick där tillsammans med ungdomar i 20 årsåldern- en härlig tid! Ett sådant privilegium – en sådan möjlighet för oss pensionärer! Gratis – endast maten betalade jag för. Det var verkligen helt annorlunda än mitt tidigare byråkratiska jobb som sektionschef på Försäkringskassan.

Jag har även engagerat mig i föreningslivet; bl.a. som studieorganisatör i PRO och ordförande i byalaget. Det har gett mycket stimulans och många nya vänner

Vi gillar att resa och har rest väldigt mycket under våra drygt 30 år tillsammans. Vi har rest både långt och kort; storstäder och solsemestrar. Närmast på programmet står en resa till Sydamerika med Venezuela, Argentina, Chile med en avslutning på Isla Margarita. Innan dess skall vi hinna med en kurs i Spanska.

En favoritstad är Budapest. Jag brukar skoja med min man, som är född i Ungern – att jag tror att det är fel – det måste vara jag som har ungerskt blod i ådrorna, som jag älskar det landet och då speciellt Budapest.

Vi säger ju ofta att ungdomarna har det så bra nu för tiden, med så stora möjligheter att resa ut i världen och även att studera utomlands. Men egentligen har ju vi pensionärer så många möjligheter som våra föräldrar inte hade. Detta med lågprisflyget har t.ex. öppnat stora möjligheter att resa utan att det kostar skjortan.

LEV VÄL!   VAR RÄDD OM DIG!

Och du – ta vara på möjligheterna – Res! Utbilda dig! Utveckla din hobby! Det är aldrig för sent att vara nyfiken!

Siv Kopacsi
PS. Vill du veta mer om Torestorp – gå in på: www.torestorp.se

4 reaktioner på ”Gästbloggare Siv Kopacsi: Att vilja men inte våga – det är som att tälta på en balkong

  1. Tack för trevlig läsning! Att ta steget mot något nytt i livet är spännande och att våga. Håller med dig; nya möjligheter erbjuds och kan berika livet så mycket.

  2. Jag har ett liknande talessätt: Att få men inte ville och ville men inte få, vicke ä värst?

    Detta är Värmländska men säkert läsbart. Svår fråga att besvara dock.

Kommentarer inaktiverade.