Gästbloggare Iréne Holmdahl: Jag läser kokböcker som skönlitteratur

Denna veckan möter vi Iréne Holmdahl 72 år från Linköping. Hon gillar hundar och kokböcker och delar med sig av sina tankar denna veckan. Välkommen som gästbloggare Iréne!

JAG LÄSAR KOKBÖCKER SOM SKÖNLITTERATUR

Hej, alla, som läser denna blogg, jag heter Iréne Holmdahl, jag är född 1941 och har uppnått en ålder av 72 år. Jag har varit pensionär i nio år, jag gick i pension 1 år o 9 månader innan rätta åldern var inne. Jag har

Iréne Holmdahl 72 år från Lidköping.
Iréne Holmdahl 72 år från Lidköping.

inte ångrat en sekund, att jag slutade mitt arbete tidigare. Jag har arbetat inom sjukvården, som undersköterska i många år och varit med om en enorm utveckling både på gott och ont. Jag är gift, har make o två vuxna döttrar, barnbarn o svärsöner. Jag har många intressen, som jag gillar, musik, att lyssna på och, att spela själv. Jag har en EL-orgel med många olika sounds och takter. Mina främsta idoler är Elvis Presley,Frank Sinatra, Lisa Minelli o ABBA. Frimärken, matlagning o bakning är också stora intressen. Jag har ca 280 kokböcker, som jag har köpt på loppis. Det är intressant med både nya o gamla kokböcker, har man tur är boken singerad av någon känd kock ex. Tore Wretman. Jag läser dessa böcker, som skönlitteratur och man förundras, speciellt av dom gamla kokböckerna där man får en inblick i hur husmödrar från 1900-talet och framåt var så duktiga i sin kokkonst. Man hade inte så mycket kryddor, matvaror från främmande länder, som finns idag. Salt,peppar, ättika o senap var de vanligaste kryddorna. Som sagt, jag älskar att baka o laga mat. Min käre make får vara provsmakare. Jag är hundvakt till en Lakelandterrier, som heter Lill-Doris, en pigg liten hund med nötbruna ögon o len nos. På kommando kan hon sitta fint, ha upp tassen när man säger”High Five”, belöningen blir en godisbit. Man får villkorslös kärlek av en hund om den blir bemött med kärlek och rätt fostran. När man blir äldre får man andra värderingar i livet, än när man var ung. Man hade hela livet framför sig, hade önskningar om allt möjligt ex jobb, familj, resor m.m. Jag hade också sådana önskningar, mycket slog in, andra försvann i luften. Idag känner man sig, som miljonär när man kan gå upp efter en natts vila, när vardag o helgdag är, som vanligt. Jag vill ge Er en dag av mitt liv, hur den dagen gestaltade sig.

Dagen.

Idag är också en dag,
stanna upp och tänk efter ett tag,
gläds åt dagen, som den kommer,
Du får den aldrig igen,bara minnet finns kvar,
och känslan inom en,
den har Du ju för Dig själv,
just hur den dagen var för Dig.

1985 10 23 Iréne Holmdahl

Idag vaknade jag vid sextiden, solen strålade från en blå himmel,allt kändes härligt, jag skulle på utflykt med några sommargrannar på campingen, där vi ligger säsong. Efter morgonbestyren satte vi oss i bilen för

Iréne har ungefär 280 kokböcker hemma.
Iréne har ungefär 280 kokböcker hemma.

färd mot Tylobäck restaurang för lunch. Tur för oss, vi var fem i bilen, att AC-n fungerade, det var varmt ute. Denna restaurang ligger mellan Vilshärad o Tylösand i Halland. På menyn denna dag var det fisk el.kyckling,sallad o dricka. Under omväxlande samtalsämnen intogs lunchen under ca 1,5 timme. Efter maten var det dags, att titta på en konstutställning av Nils-Erik Nilssons alster. Hans motiv har till stor del hämtats från det Halländska landskapet, då särskilt från kusten. Efter, att ha fått en konstupplevelse ställdes kosan mot iNEZträdgård för kaffe med dopp. Detta fina ställe med mycket blommor o djur låg mitt i skogen. Kaffe med dopp smakade bra, därefter var det dags för hemfärd genom det halländska landskapet. Väl hemkommen till campingen var det dags för ett dopp i havet med dess kristallklara vatten, härligt.Detta var en innehållsrik dag i mitt liv.Vill avsluta med en hyllning till Halland.

Halland.

Tänk när sommar´n är som bäst, att få vara Hallands gäst, det lever man länge på, när vintern är mörk och grå, man tittar på bilder, snäckor i skål och minns en ljuvlig sommar, man minns den, som igår.
2002 Iréne Holmdahl

Ps Det bäste med att vara pensionär = Man behöver inte passa några tider. Ds

Iréne Holmdahl

5 reaktioner på ”Gästbloggare Iréne Holmdahl: Jag läser kokböcker som skönlitteratur

  1. Tack för trevlig läsning! Och skönt att du också njuter av pensionärlivet efter att ha slutat ”lite i förtid”. Det gjorde jag också och är glad över att jag gjorde det valet. Det finns så mycket som berikar livet och vi har ju bara ett.
    Lycka till!

  2. Oj, vad trevligt, att bli mottagen med sånt fint beröm Jag tackar o bugar. Det är jättekul, att få gehör för det man skrivit. Ha en riktigt bra helg önskar Iréne

  3. Du skriver så bra Irene om det enkla men också så viktiga. Det som betyder något i livet. Vi är glada att få vara en liten del i ditt liv och dela härliga stunder i Halland med er. Så många roliga, mysiga, halvtokiga och varma upplevelser som våra barn och vi bär med oss tillsammans med dig och Otto! Stor kram från familjen Fasth genom AnnaLena

Kommentarer inaktiverade.