Gästbloggare Björn Öjerskog: ”Det ska va gött o leva…”

Denna vecka är det Björn Öjerskogs tur att gästblogga hos oss. Björn är 68 år från Askim och pensionerad kirurg. Han skriver om att det viktigaste är att få behålla hälsan och kunna disponera sin tid, pensionssystemet funderar han också över. Välkommen som gästbloggare Björn! 

”Det ska va gött o leva…”

Tänk på alternativet pappa, säger min yngsta dotter när jag beklagar mig över att kroppen sviker. Ja, ja, säger jag då och inser fuller väl att hon har rätt. Visst finns det mycket att glädjas åt och njuta av, även om kroppen säger ifrån och man inte orkar som förr. Fort har det gått också. 40, 50, 60 och så plötsligt 67 och arbetslivet slut. Nu är jag i den lyckliga situationen att mitt yrke (läkare) inte åldersdiskriminerar, snarare

Björn Öjerskog,68, pensionerad kirurg
Björn Öjerskog,68, pensionerad kirurg

tvärtom; jag har aldrig varit så efterfrågad som efter 55. Dessutom kvarstår möjligheten att arbeta, jag kan faktiskt välja o vraka, efterfrågan på min arbetskraft synes outtömlig. Men viktigast av allt; att få behålla hälsan.

Ekonomin är tyvärr något som tynger många sedan man gått i pension. Jag läser i dagens tidning att inte mindre än 30 % av oss oroar sig för om pengarna ska räcka och att andelen än ännu större bland kvinnor. Själv är jag i den lyckliga situationen att min pension räcker väl. Jag har dessutom under åren avsatt pengar i ett privat sparande hos tre olika bolag. Utfallet skiljer sig drastiskt åt. Men som sagt; många har det illa ställt och jag skulle hellre se ett pensionssystem med en mer jämlik fördelning.

Att disponera sin tid fullt ut är ett privilegium. Samtidigt finns en kraft som driver att fylla den med något meningsfullt. Jag gjorde upp vissa planer inför min pension, ett var att göra samhällstjänst, som nämndeman, dvs döma tillsammans med en lagfaren domare och ytterligare 2 nämndemän. I stort har det varit en djupt tragisk erfarenhet. Från att ha ägnat hela mitt yrkesliv åt en sida av mänskligt elände – sjukdom och död – ägnar jag mig nu åt en annan – fattigdom, missbruk och social misär. Yrkeslivet bar ändå en hel del triumfer – bot vid elakartad sjukdom , som cancer, är inget ovanligt. Fattigdom, missbruk och social misär botar du inte så lätt.

Sommaren, särskilt en sommar som den sistlidna, bjuder på många underbara stunder, inte minst på havet. Segling, bad, picknic på klipporna och nu på sensommaren makrillfiske hör till höjdpunkterna. Besök av släkt o vänner förgyller tillvaron och tiden formligen rusar iväg. När man inte har jobbet att gå tillbaka till när hösten nu närmar sig gör att många lätt hamnar i en depression. Glöm då inte alla goda böcker som finns! Jag återkommer gärna med ett urval.

Björn Öjerskog

 

2 reaktioner på ”Gästbloggare Björn Öjerskog: ”Det ska va gött o leva…”

Kommentarer inaktiverade.