Gästbloggare Gunnel Blom Persson: Anhörigvårdare

Våra AMF pensionärer väljer själva ämnen och det är kul och se vilken bredd och olika erfarenheter vi får läsa om varje måndag här på pensionsbloggen. Denna veckan träffar vi Gunnel Blom Persson 71 år från Mölndal. Hon skriver om rollen som anhörigvårdare och tankar kring detta. Välkommen som gästbloggare Gunnel!

ANHÖRIGVÅRDARE

En dag så händer det bara, en anhörig blir sjuk och behöver tillsyn nästan dygnet runt. Min man fick en stor hjärnblödning låg på sjukhus i nästan 3 månader därefter var det jag som skulle ta över allt ansvar. Förutom allt

Bilden är tagen på Gunnels 70 årsdag. Den här bilden är tagen 9 år efter att det Gunnels man blev sjuk.
Bilden är tagen på Gunnels 70 årsdag. Den här bilden är tagen 9 år efter att det Gunnels man blev sjuk.

praktiskt så även ekonomiskt som jag inte hade skött förut, försäkringar hur var de, hur mycket pengar fanns sparade, deklarationen, skulle jag betala in restskatt, hus som skall skötas om, besiktiga bilen, byta däck, läkarbesök rehabilitering. Som anhörigvårdare har man ingen egen tid man måste vara tillgänglig 24 timmar om dygnet.

Många nätter när jag varit uppe o hjälpt Börje låg jag vaken o tänkte på hur jag skulle ordna saker o ting både för honom o mig för att få vardagen att gå ihop. Om vi båda ska besöka en affär måste man kolla var finns en stol att sitta på o finns toalett. En frihet är att kunna köra egen bil att åka tillsammans kanske hälsa på någon. Så länge det går är det värt allt besvär att få vara hemma tillsammans, men den dan kommer då man inte orkar längre och då är det skönt att det finns andra som kan ta över vårdnanden. Men man är fortfarande anhörigvårdare.

/Gunnel Blom Persson

3 reaktioner på ”Gästbloggare Gunnel Blom Persson: Anhörigvårdare

  1. Tack för att jag fått veta mer anhörigvård, ett ämne som jag hitintills inte satt mig in i så mycket. Nu vet jag lite mer!

  2. Tänkvärd text. ” Plötsligt händer det”…….precis så är ju livet…..Beundrar alla som orkar vårda anhöriga – men vad har man för val?

Kommentarer inaktiverade.