Hur hamnade du på ditt jobb?

Varför vi jobbar just där vi gör är väl intressant även om man inte tänker på det i varje stund.

När vi ställde frågan hur det kom sig att du har det yrke du har var det bara två alternativ som fick många svar bland de som jobbade. Antingen blev det bara så eller också verkade det vara ett roligt eller bra yrke. Det här kan väl många av oss känna igen oss i. Att välja yrke för att gå i mammas eller pappas fotspår eller följa råd från skolan var väldigt ovanligt.  

Det är intressant att fastän 45 procent svarar att det är en slump att man har det yrke man har trivs vi ändå i stor utsträckning på den arbetsplats där vi är. Tre fjärdedelar av alla svarar att man trivs mycket bra eller bra på arbetsplatsen och nästan lika många är nöjda med sitt yrkesval i backspegeln. Då är vi förstås inte heller så pigga på att byta yrke, det vill bara 17 procent göra. 

När vi sedan funderar på om vi vill jobba efter 65 kommer andra tankar in. Det är ingen skillnad från förra gången vi frågade (år 2009) utan det är ungefär en av fyra som kan tänka sig att jobba vidare efter 65 år. Anledningen till att man vill jobba vidare är att jobbet är roligt eller att man behöver jobba längre ekonomiska skäl. Om man inte vill jobba längre är det för att få mer utrymme för sina fritidsintressen eller kunna umgås med familj och vänner. Många säger också att man faktiskt inte orkar av hälsoskäl och för att man känner sig sliten. 

Äldre par vid datornPå AMF får vi alltid många frågor från kunder som har börjat fundera på hur de ska göra med sin pension. Att börja fundera i tid är klokt och vill du få en uppfattning om hur mycket pension du kommer att få finns uppgifterna på dina inloggade sidor på amf.se. Här kan du också göra dina val när det gäller uttagstider och annat. På minpension.se kan du få en helhetsbild över pensionspengarna.    

 

 

 

Carina Blomberg

 

 

Om Carina Blomberg

Carina Blomberg har jobbat på AMF som trygghetsekonom 2010-2015. Vi hänvisar istället till AMFs nuvarande trygghetsekonom Dan Adolphson (dan.adolphson@amf.se).

2 reaktioner på ”Hur hamnade du på ditt jobb?

 1. Nynäshamn 140125

   

  Hej

  Skickar härmed min ansökan

  om praktikplats som vaktmästare.

  Hos pensions myndigheten.

  Jag heter Anders Berg är 45 år

  och bor i Nynäshamn och är singel.

  På fritiden går jag på gym  och umgås

  med vänner.

   

  Jag har tidigare arbetat på Munters

  en sommar. Som vaktmästare.

   

  Nu arbetar jag på Samhall här nere.

  Praktiktiden är 1 månad men kan

  Bli förlängd.

  Jag får lön av Samhall under praktiden

   

  Om det finns möjlighet att komma och

  presentera sig, så kontakta mig.

   Anders Berg

   

 2. Jag vidarebefordrar dina uppgifter till vår Personalavdelning.
  Med hälsningar
  Carina

Kommentarer inaktiverade.