Återbetalningsskydd – en viktig fråga

Nu blir det lite enklare att bestämma sig för om man vill ha ett återbetalningsskydd på sin tjänstepension eller inte. Konsumenternas försäkringsbyrå har i sin Pensionsguiden gjort så att du direkt kan se hur ett återbetalningsskydd påverkar din framtida pension.

Återbetalningsskyddet gör att den närmaste familjen får dina hopsamlade pensionspengar om du går bort. Om du avstår från återbetalningsskyddet blir i stället din egen pension högre genom att du får arvsvinster.

Om du avstår från att välja för tjänstepensionen får du det alternativ som finns i förvalsalternativet. För anställda inom kommun- och landsting får man en traditionell försäkring med återbetalningsskydd, i de övriga avtalen en traditionell försäkring utan återbetalningsskydd.

Det gäller att fundera över i vilka livsfaser som man behöver säkerställa att familjen får pengar. Har man en stor familj att försörja och kanske är ensamförsörjare eller huvudförsörjare väljer nog de flesta att ha ett återbetalningsskydd. Likaså väljer några att behålla det för att de skulle ha svårt att få en godkänd hälsoprövning om man vill lägga till ett återbetalningsskydd senare.

Men många andra skulle tjäna på att ta bort återbetalningsskyddet när barnen flyttat hemifrån och det kan vara dags att mer tänka på sin egen pension. Tar man bort återbetalningsskyddet i tjänstepensionen kan den egna pensionen bli ca 10 % högre. Här kan du se hur det påverkar just din pension.

 

Carina Blomberg

Om Carina Blomberg

Carina Blomberg har jobbat på AMF som trygghetsekonom 2010-2015. Vi hänvisar istället till AMFs nuvarande trygghetsekonom Dan Adolphson (dan.adolphson@amf.se).

10 reaktioner på ”Återbetalningsskydd – en viktig fråga

 1. När jag går i pension ska jag ha återbetalningsskyddet kvar? Jag är 64 år.och går i pension om 1 år.

 2. Hej Tommy!

  AMF ger inga personliga råd om vad du ska välja. Däremot berättar vi gärna om vad de olika valalternativen innebär. Utan återbetalningsskydd kan din pension bli cirka 10–20 procent högre, beroende på din ålder och hur länge du har sparat. Men utan återbetalningsskydd finns det inga förmånstagare som kan få din pension. Högre pension på lång sikt eller skydd för make/maka/registrerad partner/sambo/barn? Valet är ditt.

  Att ta bort återbetalningsskyddet går alltid bra men det går inte att lägga till återbetalningsskydd när man väl är pensionär.

  Vänligen

  Dan Adolphson
  AMF

 3. Handlägger Birgitta J dödsbo
  Finns värde i Tjänstepension som ska tas med
  i bouppteckning??

 4. Hej Björn!

  Kontakta vår kundtjänst, tfn 0771-696 320 (vardagar kl 08-18).

  Vänligen

  Dan Adolphson
  AMF

 5. Hej
  Jag fick ett brev där står att ni tagit bort min återbetalningskydd . Jag har inte tagit bort o ni har väl inte rätt att ta bort utan min tillåtelse

 6. Hej Gunvor!

  Det låter märkligt. Kontakta vår kundservice tfn 0771-696 320 (vardagar kl 08-18) för att reda ut vad som har hänt.

  Vänligen

  Dan Adolphson

 7. Hej Solbritt!

  När pensionen betalas ut kan man ta bort återbetalningsskyddet. Däremot går det inte att lägga till.

  Vänligen

  Dan Adolphson
  AMF

 8. Jag har återbetalningskydd.
  Jag och mamman till barnen är separerade. Vad händer om jag blir sambo med min nuvarande flickvän, blir hon automatiskt förmånstagare före mina barn?

 9. Hej Johnny!

  I pensionsförsäkringar med återbetalningsskydd är ett generellt förmånstagarförordnande standard och då betalas pengarna ut till i första hand maka/make, registrerad partner eller sambo, och i andra hand dina barn (om du inte själv har anmält ett särskilt förmånstagarförordnande).

  Ett särskilt förmånstagarförordnande ersätter ett generellt förmånstagarförordnande och kan ha t.ex. ordningen ”I första hand mina barn. I andra hand min make/registrerad partner eller sambo”.

  För att få uppgift om vad som gäller för din pension hos AMF kan du besöka AMFs ”Dina Sidor” (”Dina pensionsförsäkringar” -> ”Återbetalningsskydd” -> ”Läs mer & ändra”).

  Vänligen

  Dan Adolphson, AMF

Kommentarer inaktiverade.