Efterlevandeskydd i topp

Här på Pensionsbloggen har vi möjlighet att se vilka ämnen och inlägg som blir allra mest lästa. Det ger oss inspiration till framtida blogginlägg och vi ser att intresset är stort för det som händer åren innan och efter man går i pension. Så här kommer 5-i-topplistan från 2010-2013 :

 1. Efterlevandeskydd i den allmänna pensionen
 2. Morot att jobba efter 65 år
 3. Förtida uttag av pension
 4. Ta ut pension medan du jobbar
 5. Skatt för pensionärer

Det är tydligt att de ämnen som är intressantast att läsa om också är ämnen som inte är så lätta att förstå första gången man hör talas om dem. Att hålla ordning på efterlevandeskydd och återbetalningsskydd är viktigt men då måste man också fundera på hur man vill ha det. Är det trygghet för familjen eller högre pension till mig som är viktigast?

Att ta beslutet att gå i pension kräver också eftertanke och där finns många valmöjligheter. Ska jag gå tidigare, ta ut vissa pensionsdelar medan jag jobbar eller fortsätta jobba efter 65?

Vi hoppas Pensionsbloggen ibland kan hjälpa till att reda ut begreppen och kundservice kan alltid hjälpa till om du har frågor som berör just dig.

 

Carina Blomberg

 

Om Carina Blomberg

Carina Blomberg har jobbat på AMF som trygghetsekonom 2010-2015. Vi hänvisar istället till AMFs nuvarande trygghetsekonom Dan Adolphson (dan.adolphson@amf.se).

2 reaktioner på ”Efterlevandeskydd i topp

 1. Hej! Jag är helt sjukpensionär med låg ersättning sedan 2007.
  Läste i lokaltidningen idag att jag kan välja bort återbetalningsskyddet/efterlevnadsskyddet, för att öka på min ålderspension med några extra kronor.
  Jag gör vad jag kan för att få några kronor extra.
  Mina barn är vuxna och har egna familjer.
  Själv är jag omgift sedan 2008.

  Men vet inte riktigt hur jag ska bära mig åt för att slopa efterlevnadsskyddet till min egen fördel.
  Tacksam för svar utan en massa facktermer.

  MVH
  Rose-Marie Borkeland

 2. Hej Rose-Marie!
  Det är på tjänstepensionen (och på privat pensionssparande) du kan välja bort återbetalningsskyddet.
  Enklast är att du kontaktar det bolag som har hand om dina pensionspengar och frågar hur mycket mer du får om du tar bort återbetalningsskyddet.
  Med hälsningar
  Carina

Kommentarer inaktiverade.