Dags att överföra pensionsrätter

God fortsättning!

2014Så har då 2014 dragit igång efter en lång och skön ledighet. Jag började året med det årliga besöket hos tandläkaren. Konstigt nog började vi diskutera kvinnor och deltid. Ja, jag var faktiskt tyst, mest av praktiska orsaker med hela munnen full med pryttlar, men min tandläkare hade börjat fundera på hur det här med deltiden skulle påverka hennes framtida pension.

Till slut sa hon att ”egentligen borde min man betala en del till min pension eftersom han tjänar mer och alltid har jobbat heltid”. Då pillrade jag undan instrumenten och kunde åtminstone mumla fram att det kan han faktiskt göra genom att föra över sina premiepensionsrätter.

Det är inte svårt att föra över premiepensionsrätterna. Före den 31 januari kan du föra över den premiepension du tjänar in till din maka, make eller partner. Överföringen gäller då för 2014 och framåt, tills du anmäler att den ska upphöra.

Man kan bara föra över hela beloppet och överföringar som är gjorda kan inte tas tillbaka. Om man skiljer sig så upphör överföringen.

Enligt siffror från Pensionsmyndigheten är det fortfarande en försvinnande liten del av alla par som för över pensionsrätter. Bara en halv procent av alla pensionssparare gör det, mindre än 9000 personer per år. Jag tror att det mest beror på att få vet om att man kan göra det och kanske en rädsla att det ska vara krångligt.

Det är bara att göra så här: På Pensionsmyndigheten kan man ladda ner en blankett för Anmälan – Överföring av pensionsrätt, båda ska skriva under och sedan skickar man den till Pensionsmyndigheten. Klart!

Om du går in och tittar på dina pensionspengar på minpension.se kommer du kanske att se att prognoser visar lägre värden än tidigare. Det beror på att man beräknar prognosen med försiktare siffror än tidigare och det kommer också alla försäkringsbolag att göra på sikt. Tidigare var det upp till varje aktör att göra sina antaganden om framtida avkastning men nu finns det en branschstandard. Har du kort tid kvar till pensionen så kommer inte siffrorna att skilja sig så mycket.

Carina Blomberg

Om Carina Blomberg

Carina Blomberg har jobbat på AMF som trygghetsekonom 2010-2015. Vi hänvisar istället till AMFs nuvarande trygghetsekonom Dan Adolphson (dan.adolphson@amf.se).

2 reaktioner på ”Dags att överföra pensionsrätter

  1. Vad i netto kronor och ören, förlorar den person som har överfört sin pensionsrätt? Tacksam för svar på det.
    Om detta tydligt beskrevs, kanske fler visste hur de skulle välja.

  2. Hej Louise!
    Jag tycker din idé är alldeles utmärkt. Om man kan se sina egna pensionsrätter och hur stor summan blir om man överför dem blir det tydligare än att prata om 92 %. Jag skickar din idé vidare till Pensionsmyndigheten och Minpension så får vi se om de kan göra en räknesnurra.
    Carina

Kommentarer inaktiverade.