Min Pension 2.0

heladinpension

Hur vill du ha information om hela din pension? Det är inledningen till årets orange kuvert. Tidigare år har du fått information om din allmäna pension. Nu får du även lösenordet till Minpension.se som ger dig uppgifter om både din allmänna pension, tjänstepension och privata pension. Ett smart grepp har det redan visat sig. Antalet inloggningar skjuter i taket och det med all rätt. Minpension.se är fantastiskt bra. Fast inget är så bra att det inte kan bli ännu bättre.

När du klickar runt på Minpension.se misstänker jag att du tänker på följande:

1. Hur stor blir min pension?

2. Vem får mina pensionspengar om jag dör?

Om du har få år kvar till pensionen besvaras första frågan hjälpligt av Minpension.se. Tryck på ”Pensionsprognos” för att omvandla din intjänade pension till månadsbelopp som stämmer ungefär med vad du kommer att få. Om du har många år kvar till pension spelar prognosen mindre roll eftersom det finns så mycket som kan hända fram tills dess. Då är det mer intressant med storleken på den pengapåse som du har sparat ihop fram till idag.

Frågan om vem som får dina pensionspengar om du dör får inget svar på Minpension.se. Tjänsten saknar nämligen uppgift om återbetalningsskydd. Under yrkeslivet kan du ha jobbat hos både privata, kommunala och statliga arbetsgivare vilket ger flera olika tjänstepensioner. Du kan ha olika val av återbetalningsskydd för dessa försäkringar. Nästa utveckling av Minpension.se bör fokusera på att även inkludera återbetalningsskydd. Då blir Minpension.se insanely great.

Dan Adolphson

Om Dan Adolphson Björck

Dan Adolphson Björck, Trygghetsekonom på AMF Som AMFs Trygghetsekonom kommer jag i kontakt med kunder från hela Sverige. Gemensamt för nästan alla jag träffar är att man upplever att pensionen är ett ämne som är svårt, tråkigt och avlägset. En allt annat än glädjefylld förening. Jag drivs av att göra pensionsfrågan enklare och roligare för oss som har många år kvar i arbetslivet. Jag tänker inte alls på vad som händer år 2050 när jag blir pensionär utan ser pensionen som en plånboksfråga som rör min privatekonomi redan idag. De flesta svenskar får en inbetalning av tjänstepension på 1000 kr i månaden (eller mer!). Pensionen är din viktigaste löneförmån vid sidan av din ordinarie lön. Självklart är det intressant för dig var dina pensionspengar hamnar, vad du kan påverka och vem som får din samlade pengapåse vid dödsfall. På fritiden tycker jag om att cykla, spela tennis och köra bil mot okänt mål. Kontakt: dan.adolphson@amf.se

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *