Nya möjligheter att få koll på dina försäkringar

forsakringskoll

Tänk om du kunde få en översikt på alla dina försäkringar. En bild på alla dina pensioner. Uppgifter om vilken ersättning du kan få vid sjukdom. Koll på fullmakten som du undertecknade när du träffade försäkringsförmedlaren. Inget av detta är någon fluffig önskedröm.

Minpension samlar din allmänna pension, tjänstepension och privata pension. Ersättningskollen är en ny tjänst där du får reda på vilken summa som du kan vara berättigad till vid sjukdom från Försäkringskassan och genom kollektivavtal. Än så länge är Ersättningskollen en räknesnurra där du matar in uppgift om lön och var du arbetar vilket ger dig en uppskattning om summan. Men sidan skulle kunna vidareutvecklas så uppgifterna blir individuella (likt Minpension). Nästa steg är Fullmaktskollen som hanterar den fullmakt som du skrev under när du träffade banken eller försäkringsförmedlaren. Du ska få möjlighet att se, tidsbegränsa och återkalla din fullmakt. Tanken är att Fullmaktskollen ska vara i drift den 1 januari 2015.

Gemensamt för dessa tjänster är att de är gratis, oberoende samt framtagna av staten och försäkringsbolagen i samverkan. För att skydda uppgifter om dina försäkringar krävs e-legitimation. Idag använder miljoner svenskar e-legitimation för att deklarera, ansöka om föräldrapenning och ställa av bilen. Så denna utveckling på försäkringsområdet är helt naturlig. Det är Internet när det är som bäst.

Dan Adolphson

Om Dan Adolphson Björck

Dan Adolphson Björck, Trygghetsekonom på AMF Som AMFs Trygghetsekonom kommer jag i kontakt med kunder från hela Sverige. Gemensamt för nästan alla jag träffar är att man upplever att pensionen är ett ämne som är svårt, tråkigt och avlägset. En allt annat än glädjefylld förening. Jag drivs av att göra pensionsfrågan enklare och roligare för oss som har många år kvar i arbetslivet. Jag tänker inte alls på vad som händer år 2050 när jag blir pensionär utan ser pensionen som en plånboksfråga som rör min privatekonomi redan idag. De flesta svenskar får en inbetalning av tjänstepension på 1000 kr i månaden (eller mer!). Pensionen är din viktigaste löneförmån vid sidan av din ordinarie lön. Självklart är det intressant för dig var dina pensionspengar hamnar, vad du kan påverka och vem som får din samlade pengapåse vid dödsfall. På fritiden tycker jag om att cykla, spela tennis och köra bil mot okänt mål. Kontakt: dan.adolphson@amf.se

2 reaktioner på ”Nya möjligheter att få koll på dina försäkringar

  1. Hej Patrik!

    Fullmaktskollen kan bli riktigt bra om alla banker, försäkringsbolag och försäkringsförmedlare ser fördelarna med tjänsten och kan effektivisera och sänka sina kostnader. Den enskilde kunden funderar nog inte så mycket över hur dennes fullmakt hanteras idag. Men även här finns det en vinst. Man får, precis som namnet antyder, koll på sin fullmakt.

    Vänligen

    Dan Adolphson, AMF

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *