Gästbloggare Annelie Götbring: Kan man vara nöjd som tvåa?

I och med att pensioner bygger på långsiktighet är hållbarhet en naturlig del av AMF:s verksamhet. Vi hade 40-årsjubileum som företag förra året, vi ska se till att vi finns här om 40 år till, och längre än så, för då betalas dina pensionspengar ut. I veckan presenterades en undersökning från företaget Sustainable Brands om hur konsumenter uppfattar olika företag ur ett hållbarhetsperspektiv. Bland pensionsbolagen kom AMF på andra plats, efter KPA Pension. Jag var glad och stolt över denna andraplats, för det visar att AMF tar kliv framåt som ansvarsfullt bolag. På tredje respektive fjärde plats kom SPP och Alecta. Vad har vi då gjort under 2013 och början på 2014 som bidrar till långsiktig hållbarhet? För det första har AMF arbetat mycket med investeringarna och aktieinnehaven som en aktiv ägare. Det har vi till exempel gjort genom att gå på 42 bolagsstämmor och genom arbete i 18 valberedningar. Man ska dock komma ihåg att det är i dialogen med bolagen mellan årsstämmorna som vi gör mest nytta för spararna.

2013 har det varit fullt upp. För första gången fick vår revisor uppdraget att granska och bestyrka hållbarhetsredovisningen. Vi introducerade en whistle-blowing-funktion internt och året avslutades med att vi skrev under FNs Global Compact. Det är 10 väletablerade principer kring mänskliga rättigheter, arbetsrätt, miljö och anti-korruption som vi under lång tid följt, men att underteckna visar hur viktiga vi anser att frågorna är.

2014 har fått en riktigt bra start tycker jag. Vi har just investerat 80 miljoner kronor i gröna obligationer från SCA. Obligationen ger SCA möjlighet att satsa på förnybar energi och energieffektiviseringar, vilket är positivt ur ett långsiktigt hållbarhetsperspektiv.  Vill du som kund välja fonder där dessa gröna obligationer ingår så är det AMF Räntefond kort, AMF Räntefond lång och AMF Balansfond som gäller.

Tillbaka till rubrikfrågan då, kan man vara nöjd som tvåa? Glada är vi, men inte nöjda. Vi jobbar vidare med de vardagsbeslut som steg för steg bidrar till långsiktig hållbarhet, för oss som bolag och för dig som kund.

Annelie Götbring

Hållbarhetsansvarig på AMF

Om Carina Blomberg

Carina Blomberg har jobbat på AMF som trygghetsekonom 2010-2015. Vi hänvisar istället till AMFs nuvarande trygghetsekonom Dan Adolphson (dan.adolphson@amf.se).

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *