AMFs pensionärer recenserar boken Handbok för pensionärer

I handeln finns flera handböcker för dig som börjar närma dig pension eller är pensionär. Vi bad våra experter läsa tre av dessa böcker – nu är det dags att publicerar den tredje och sista recensionen. Denna vecka har AMF pensionärerna Tord Jönsson, Benedikte Akker, Eva Asp, Jitka Jensen, Kjell Forssén och Åke Sundling recenserat Handbok för pensionärer av Gunnar Jägberg.

Tord Jönsson: ”Mycket trevlig läsning och många tips 🙂 Jag slogs av hur författaren slagit handbok-for-pensionarerhuvudet på spiken i stort sätt i hela boken. En bok som varje pensionär bör ha till hands i sin bokhylla. Jag kommer absolut ha stor nytta av boken.”

Benedikte Akker: ”Att åldras är som att bestiga ett berg, man blir lite anfådd men man får mycket bättre utsikt” ; Ingrid Bergman (1915-1982). Boken är underhållande och humoristiskt skriven, delvis i kåseristil och ger mig många tillfällen till skratt. I vissa kapitel finns det avsnitt där jag känner igen mig och andra avsnitt känns lite mer fjärran. Än så länge.

Men vi pensionärer är ju en stor grupp och finns i ett stort åldersspann.
Och vad är det då vi roar oss med när andra är på jobbet? Bra fråga! Några svar ges i boken och även förslag på trevliga sysselsättningar. Om nu sådana saknas. Säkert kan några av tipsen i boken provas och ge möjlighet till både fortsatta skratt och erfarenheter.

Kapitlet ”Frisyrguiden” gav tips på hur jag genom att leta fram ett gammalt foto av mig själv, klippa till det i lämplig storlek och placera ut i de tomma, tecknade ansiktena med olika frisyrer. Bra inspiration! Kort bakåtslickat hår= tysk inspiration à la Kjerstin Dellert, eller ett hem ”ett hem för fåglarna” =Elisabeth Höglund. Varför inte prova ”unisex” à la Svenne Hedlund. Många fler förslag finns. Kapitlet ”Ordlista”, innehållande ord och uttryck som kan vara bra att känna till för en ev. ny och yngre bekantskap; afton=kväll, almanacka=kalender, butelj=flaska, dröjsmål=försening, eljest= udda/konstig, gramse=arg/sur m.m. m.m.

Att det sedan finns en del speciella pensionärsyrken var något jag inte tänkt på tidigare och några förslag på dem är; hundvakt (kombineras med frisk luft, motion, bra lön och trevligt sällskap) eller kanske försöksperson inom den medicinska världen. Frisk luft och motion får du som linjedomare i knattefotbollen. Man slipper huvudansvaret , viftar med flaggan då och då och kan komma undan med ”domarn dömer”.

Eva Asp: ”Boken var lätt att förstå, men inte särskilt underhållande . Jag tycker inte den känns aktuell , det som beskrivs var nog aktuellt för 10-20 år sen. Jag känner inte igen mig själv och inte heller någon av mina pensionerade bekanta. De enda tips som i viss mån föll mig i smaken fanns i kapitlet ”Pensionärsyrken”.
Sammantaget har jag svårt att se att den skulle kunna fungera som nån slags ”handbok”.”

Jitka Jensen: ”Inte speciellt road av boken.
Den kan kanske fungera som en avskedpresent till en nybakad pensionär. Själv tycker jag inte om liknande presentböcker. Jag förstår inte vitsen med att plötsligt en dag ”komma över en gräns” och bli upplyst om glädjen /farorna.”

Kjell Forssén: ”Förorden, (om föräldrar i pensions tider). De var ju två som fick åldras ihop, vilket är få förunnat, bra att de tog sig tid att hjälpa barnbarn, var aktiva med föreningsarbete, då går tiden fort så cykeln blev inte använd på grund av sysslorna.

Innehållet, var 18 stycken kapitel, olika beskrivningar och skildringar, Saker i boken variera på olika ålder i pensionärs epok, lite främmande att vi blir sådana när vi åldras, ta och läsa om boken en gång varje år, kan man jämföra hur man upplever det då, huskuren är ju något som all behöver, många bra tips för att orka med raggningen.”

Åke Sundling: ”Jag anser mig vara en positiv, glad och humoristisk person, men jag tyckte boken var både barnslig och full av fördomar om pensionärer. Det är mycket möjligt att denna bok går hem hos många i mogen ålder….. men varken jag eller min positiva fruga gillade boken. Ytlig och tunn!!!

Min negativa syn kan kanske bero på att jag fortfarande är både mentalt och fysiskt mycket aktiv! Eftersom jag gärna vill leva i nuet och tycker livet är ett härligt äventyr, så faller jag inte för nostalgisidorna (Bättre förr). Kort sagt tycker jag boken var töntig!!!! Ni lyckades skicka fel bok till mig 😉
Vänligen Åke Sundling….som tycker livet är bättre är toppen!!!”

Av våra AMF pensionärer fick boken Handbok för pensionärer genomsnittsbetyget: 5,3.

 

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *