Krokben för PPM-rådgivarna

Visst är jobbigt att välja fonder för din pension? För en mindre avgift om 500 kr per år kan vi som är proffs ta hand om detta åt dig. Så lät säljsnacket i ett av de många telefonsamtal jag har fått från PPM-rådgivare på senare år. Men nu har det tystnat i luren. Från den 1 juli kommer ett ”Ja” över telefon inte vara giltigt längre utan skriftliga avtal krävs. Dessutom har Pensionsmyndigheten sedan den 20 februari slopat pinkoder och kräver e-legitimation eller Mobilt Bank-ID för fondbyten. Flera PPM-rådgivare har nyligen meddelat att de slutar med sin telemarketingverksamhet. Risken finns att fenomenet fortsätter i brevform med skriftliga avtal och fondbytesblanketter. Men jag hoppas att PPM-rådgivningen upphör helt och hållet. Säljsamtalen handlar alltid om att det är viktigt att göra aktiva val för att inte riskera att bli en förlorare. Tjena mittbena. De som inte har gjort ett val alls har haft en fantastisk värdeutveckling på senare år. Fondvalet för din premiepension finns för dig som vill välja själv. Du som inte vill göra ett val ska inte behöva anlita dyr och onödig hjälp.

Dan Adolphson

Om Dan Adolphson Björck

Dan Adolphson Björck, Trygghetsekonom på AMF Som AMFs Trygghetsekonom kommer jag i kontakt med kunder från hela Sverige. Gemensamt för nästan alla jag träffar är att man upplever att pensionen är ett ämne som är svårt, tråkigt och avlägset. En allt annat än glädjefylld förening. Jag drivs av att göra pensionsfrågan enklare och roligare för oss som har många år kvar i arbetslivet. Jag tänker inte alls på vad som händer år 2050 när jag blir pensionär utan ser pensionen som en plånboksfråga som rör min privatekonomi redan idag. De flesta svenskar får en inbetalning av tjänstepension på 1000 kr i månaden (eller mer!). Pensionen är din viktigaste löneförmån vid sidan av din ordinarie lön. Självklart är det intressant för dig var dina pensionspengar hamnar, vad du kan påverka och vem som får din samlade pengapåse vid dödsfall. På fritiden tycker jag om att cykla, spela tennis och köra bil mot okänt mål. Kontakt: dan.adolphson@amf.se

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *