Timmarnas terror och livets vackra skimmer

August strindbergAugust Strindberg sa en gång att livet är kort, men timmarna är långa. Vad innebär det? Jo, att livet går så snabbt att man inte märker av det. Men nuet, det vi faktiskt upplever, går desto långsammare. Strindberg kanske ville peka på att vi lätt bli fångade i det lilla livet; disken efter middagen, vardagsrummet som måste städas och barnen som hämtas från dagis. Vi fastnar lätt i det triviala, då det utgör den största delen av livet. Hur skulle det kunna vara på något annat sätt?

Även om jag tror att vardagen är en viktig del av livet, bör man nog inte fastna i den. Det finns en värld bortom den; i skönlitteraturen, i bergsvandring, i resor, kort sagt i upplevelser. När man går i pension stängs en dörr (yrkeslivet) medan en annan öppnas. Det finns en ny frihet för pensionärer som det ej finns för de som jobbar. Pensionärer behöver inte längre oroa sig för att passa barn utan kan resa, de kan förkovra sig i exempelvis fin-de-siecle litteratur eller varför inte cykla i Norge? Det enda man behöver är en vilja att gå bortom den tröskel som är vardagen.

Mikael Palm