Hur vill du spara?

005

 

Inte alla konferensrum som har den här utsikten!

Igår var jag och Kristina från Minpension uppe i Mora och höll en kurs för Vårdförbundet i Gilla Din Ekonomis regi. Det var kul att få träffa så många som var engagerade i pensioner och diskussionerna blev både långa och intressanta. Dessutom är Mora verkligen en vacker plats på jorden.

Vi pratade en hel del om behovet av att spara själv, både som en buffert och till pension. Basen till en bra pension består av allmän pensionen och av tjänstepensionen, som de flesta av oss har. Sedan gäller det att arbeta, undvika deltid under för långa perioder och fundera på hur länge man kan arbeta.

Men sedan har de allra flesta även ett behov av att ha ett långsiktigt buffertsparande. Nu ligger ett förslag i vårbudgeten att ta bort avdragsrätten i det privata pensionssparandet. Först genom en minskning av dagens avdragsrätt på 12 000 kronor per år till 2 400 kronor 2015 och sedan genom att ta bort avdraget helt 2016. För den som står beredd att starta ett långsiktigt sparande är det alltså ingen god idé att starta just ett så kallat ”Privat pensionssparande”. Flera bolag har också redan tagit bort möjligheten att nyteckna privata pensionssparanden. Även AMF tar bort möjligheten till nytecknande från den 1 juni i år.

Du som redan har ett privat pensionssparande kan fortsätta som vanligt under 2014 men sedan kan det vara värt att titta på andra sparformer med låga avgifter. Det kan vara fondsparande, kapitalförsäkring eller i den relativt nya sparformen ISK (investeringssparkonto). På ett ISK-konto beskattas värdet på kontot och uttagen är skattefria. Det kan ju också komma ut nya sparprodukter på marknaden innan 2016.

 

Carina Blomberg

Om Carina Blomberg

Carina Blomberg har jobbat på AMF som trygghetsekonom 2010-2015. Vi hänvisar istället till AMFs nuvarande trygghetsekonom Dan Adolphson (dan.adolphson@amf.se).

4 reaktioner på ”Hur vill du spara?

  1. Bra inlägg. Men hur förvaltar man bäst det sparande som man ”avbryter” i förtid?

  2. Hej!
    Troligen kan du ha kvar ditt sparande och få en fortsatt förvaltning där du har det nu. Flytträtt finns men den kan begränsas av att det bolag du vill flytta till inte vill ta emot nytt sparande. Läget kommer nog att klarna när beslutet om avdragsrätten är fattat.

  3. Se5 fint du har det, ja nu e4r det ju skillnad fre5n vecka till vecka. Den rgiktia sommar n har inte kommit till oss, sen vi hade ryssve4rmen i maj. Ha det gott!

Kommentarer inaktiverade.