Första studenten har synts på stan

140521-studentflakVisst är de första studentmössorna på stan ett härligt tecken på att sommaren är i antågande! Nu väntar sommarjobb eller ett sista långt sommarlov för många som går ut skolan. Sedan är det dags att ta tag i frågan om man ska jobba, plugga, resa eller alltihop.

Om du är en av dem som tar studenten nu i vår så känns nog pensionen väldigt avlägsen. Men det kan vara bra att känna till lite grundfakta:

  1. Den pension du en gång i framtiden kommer att få byggs upp under lång tid. Att komma igång att jobba tidigt innebär att du har många år på dig att samla ihop pengar till pensionen.
  2. Så fort du tjänat så mycket att du betalat skatt ett år betalas också pengar in till den allmänna pensionen. Då kommer ett orange kuvert hem till dig året efter.
  3. Om du pluggar på universitet/högskola och tar ut bidragsdelen får du också pengar inbetalda till pension. Tar du ut hela bidragsdelen på 24 200 kronor så blir pensionsinbetalningen 6 200 kr per år.
  4. Tjänstepension är pension som din arbetsgivare betalar in. Fråga om du får en tjänstepension när du söker jobb.
  5. Många kollektivavtalade tjänstepensioner startar vid 25 år. Men om du jobbar inom kommun eller landsting och är född 1986 eller senare får du 4,5 % av din lön inbetalad till pension från det du börjar jobba. Skulle du tjäna till exempel 24 000 kronor per månad blir det på ett år nästan 13 000 kronor till din framtida pension.

Carina Blomberg

Om Carina Blomberg

Carina Blomberg har jobbat på AMF som trygghetsekonom 2010-2015. Vi hänvisar istället till AMFs nuvarande trygghetsekonom Dan Adolphson (dan.adolphson@amf.se).