Hur ska man spara till sin pension? Det är en fråga som många ställer sig nu när regeringen föreslår att avdragsrätten för privat pensionssparande ska försvinna. Allianspartierna och socialdemokraterna är överens. Avdraget har begränsats i omgångar 1995, 2008 och nu även från 2015. Så det är ingen blixt från klar himmel att förslaget även innebär att avdragsrätten försvinner helt 2016. Dessutom har skatten på arbete blivit lägre än den på pension på senare år. Privat pensionsförsäkring (och IPS) har gradvis spelat ut sin roll. För många är det bättre att spara med skattade pengar. Som vi har berättat tidigare här på Pensionsbloggen kommer nyteckning av privat pensionsförsäkring i AMF att upphöra från 1 juni. För oss på AMF är det naturligt att fokusera på tjänstepensioner.
Samtidigt är det bra med ett sparande vid sidan om den allmänna pensionen och tjänstepensionen. Min gissning är att många som idag har en privat pensionsförsäkring kommer styra om sina framtida inbetalningar till ett investeringssparkonto och amortering på bolån. Intresset för livsarbetstidspensionen kommer nog också öka. Men det finns flera sätt att spara. Jag har listat typiska för- och nackdelar med några alternativ som man kan se genom att klicka på bilden nedan.
Dan Adolphson
Hej,
Har nu försökt att läsa på om alternativ till privat pensionssparande. Inte någonstans tas frågan om vad som händer vid separation/dödsfall. Pensionen ingår ju inte i giftorätten men det gör ju nästan alla andra former av sparande. Hur rekommenderar ni att man löser detta?
Kristina
Hej Kristina!
Du ställer en viktig fråga som få reflekterar över. Privat pensionssparande ingår vid bodelning. Tjänstepension ingår däremot inte. Men AMFs Trygghetsekonom Carina Blomberg driver frågan om att utreda möjligheten att bodela tjänstepensionen vid skilsmässa. Läs mer: http://media.amf.se/2014/08/22/bra-forslag-att-undersoka-mojligheten-till-delad-tjanstepension/
När det gäller dödsfall är det inkomstskattelagen som styr vilka som kan vara förmånstagare för tjänstepension och privat pensionsförsäkring. Det är en stäv krets med make/maka/sambo/registrerad partner, barn eller styvbarn. Det finns politiker i riksdagen som vill ändra reglerna så att man fritt får välja vem man vill men det förslaget blir alltid nedröstat av majoriteten. Vid andra typer av sparande som t.ex. investeringssparkonto och kapitalförsäkring finns inte ovanstående begränsningar.
Det finns flera sätt för den som är ekonomiskt stark att kompensera sin partner. Att överföra sin premiepension är ett sätt. Att spara i sin partners namn är ett annat. I det senare fallet är det viktigt att kolla upp vad som händer vid just dödsfall respektive skilsmässa (beroende på sparalternativ kan man behöva ett förmånstagarförordnande, testamente och/eller äktenskapsförord).
Lycka till!
Dan Adolphson, AMF