Sommarbloggare: Bill Wallin tipsar om Forsvik vid Göta Kanal

Sommar, sommar, sommar här har vi nästa sommarbloggare Bill Wallin 69 som varit pensionär i fyra år, välkommen till pensionsbloggen!

Diana vid Brosundet BWHjulangaren Norfdevall BW

Forsvik vid Göta Kanal i Karlsborgs kommun och Hjulångaren Nordevall och Forsviks Bruk

I Forsvik finns den första slussen från Vättern mot Vänern. Bara att sitta och titta på slussningen av alla båtar är ett trivsamt nöje. Här kan du också fika och äta mat och titta in i butiken 5 knop.

År 1856 förliste hjulångaren Nordevall på Vättern. Efter en idé av Bernt Breding kunde en replik av fartyget sjösättas och döpas av H.K.H Kronprinsessan Viktoria år 2011. Nu har fartyget hemmahamn Forsvik och gör turer på Göta Kanal enligt tidtabell på www.paddlesteamer.se.

I Jan Guillous fabel om Arn, så återvänder Arn från det förlovade landet till Forsvik och blir industrialist. Jan Guillou hämtade inspiration till sin romanfigur från Forsviks Bruk, där det redan i slutet på 1300-talet fanns en kvarn vid forsen. Så sent som på 1970-talet var Forsviks Bruk en stor leverantör till varvsindustrin i Göteborg. Hela bruksområdet är öppet för dig som besökare med flera utställningar att ta del av. Det var mitt tips!
//Bill Wallin

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *