Sista veckan i Rio

Benen i havet. Min bästa vän sitter bredvid: kan livet bli bättre?

Mobilen ringer – det är Johan Peyron från kundservice. Stefan Ingves har sänkt räntan – kan du skriva om detta på pensionsbloggen?

Första tanken – nej! Jag är ju i Rio de janeiro!

Peyron

JP svarar snabbt, “somebodys got to do it!”

Om inte du, vem?

Om inte nu, när?
Tjänstemannahjärnan börjar ticka igång. Tick. Tack. Du har rätt Johan, detta är trots allt en nationell nyhet. Men, hur ska man förklara detta på ett pedagogiskt sätt?

Sätter mig vid datorn och undersöker vad svenska media har skrivit redan. ”Riksbanken chocksänker räntan”, ”Ingves nedröstad – historisk händelse” och ”Riksbanken sänker räntan – Ingves överkörd”. Stefan Ingves har länge varit skeptisk gentemot att sänka räntan därför han oroar sig för de svenska hushållens skuldsättning.
Han har tryckt på högre amorteringskrav för att sänka skuldsättningen. Alla i riksbankens direktion delar emellertid inte hans oro, utan majoriteten lyckades genomföra en chocksänkning av räntan, från 0,75% till 0,25%. Vad innebär detta på vanligt språk?

Det innebär att det fortsättningsvis kommer vara förhållandevis lätt att få lån av banker om man planera att exempelvis köpa en lägenhet. För de som tänkt köpa bostad är detta en glädjens nyhet. Från ett större perspektiv hoppas riksbanken på ökade BNP-tillväxt och fler jobb. Samtidigt är både viceriksbankschefen, de Jochnik, och Stefan Ingves skeptiska inför beslutet. Vad händer om tillväxten avtar i framtiden? Kan hushållen klara av pressen?

Riksbanken har visserligen ett inflationsmål av riksdagen på 2% och nu ligger den officiella inflationen under 1% (förmodligen en bidragande orsak till räntesänkningen). Inflation ses som ett sätt att smörja maskineriet i ekonomin och skapar jobb (finansierad av belåning).

Vågor sköljer över mina ben och mitt fokus övergår till stranden. Från baren ropar PG: MP, ska du ha en till?
Min roll på den nationalekonomiska scenen är utspelad och jag kan återgå till att vara livsnjutare. Jag vänder mig till PG och säger:

Behöver du ens fråga?

Livin’ la vida loca.

2 reaktioner på ”Sista veckan i Rio

Kommentarer inaktiverade.