Ditt sommarjobb är ett vuxenkliv långt in i framtiden

sommarjobb

Vem minns inte sitt första sommarjobb? Det var kanske inte världens bästa lön men det är fantastiskt att tjäna egna pengar. Nu är sommaren slut och skolan väntar. Känner du till att din arbetsinsats kan ha gett mer pengar än den lön du fick utbetalad?

  • Om du kommer upp i en lön på 18 800 kr (helåret 2014) får du en inbetalning till din allmänna pension.
  • Som kommun- eller landstingsanställd får du även en extra inbetalning i form av tjänstepension. Om du istället arbetar privat (på en arbetsplats med kollektivavtal) måste du ha fyllt 25 år för att få tjänstepension. Motsvarande ålder för statliga jobb är 23 år.

Det är inga stora belopp det handlar om eftersom du inte har jobbat så länge. Dessutom får du vänta länge innan du ser pengarna via minpension.se. Men jag och många med mig fick ingen tjänstepension alls när vi sommarjobbade (eftersom det tidigare ofta krävdes att man fyllt 28 år och jobbade längre än över sommaren). Allt var inte bättre förr. Vissa saker blir bättre med tiden.

Dan Adolphson

Om Dan Adolphson Björck

Dan Adolphson Björck, Pensionsekonom på AMF Som AMFs Pensionsekonom kommer jag i kontakt med kunder från hela Sverige. Gemensamt för nästan alla jag träffar är att man upplever att pensionen är ett ämne som är svårt, tråkigt och avlägset. En allt annat än glädjefylld förening. Jag drivs av att göra pensionsfrågan enklare och roligare för oss som har många år kvar i arbetslivet. Jag tänker inte alls på vad som händer år 2050 när jag blir pensionär utan ser pensionen som en plånboksfråga som rör min privatekonomi redan idag. De flesta svenskar får en inbetalning av tjänstepension på 1000 kr i månaden (eller mer!). Pensionen är din viktigaste löneförmån vid sidan av din ordinarie lön. Självklart är det intressant för dig var dina pensionspengar hamnar, vad du kan påverka och vem som får din samlade pengapåse vid dödsfall. På fritiden tycker jag om att cykla, spela tennis och köra bil mot okänt mål. Kontakt: dan.adolphson.bjorck@amf.se