Plötsligt händer det!

Dags för pensionI dagarna fick jag det här brevet hem. Dags att tala om hur jag vill ha ut en pensionsförsäkring och till vilket konto jag vill ha den. Jag måste erkänna att jag blev lika förvånad som alla andra kunder. Vart har tiden tagit vägen?

Men efter att ha hämtat mig lite så är det läge att gå in på de inloggade sidorna och meddela att jag vill skjuta upp uttaget av pension. För här har vi den viktiga skillnaden i uttag mellan å ena sidan den allmänna pensionen och å andra sidan tjänstepensioner och privata pensionsförsäkringar.

Den allmänna pensionen kan vi starta uttagen på från 61 års ålder och sedan ändra oss och stoppa uttagen. När den betalas ut är den alltid beräknad att räcka livet ut. Tjänstepensionen och det privata pensionssparandet går inte att ändra när utbetalningarna väl startat och de går att ta ut tidigast från 55 års ålder. Men vi kan alltid skjuta upp starten på utbetalningarna och bestämma på hur lång tid vi vill ha ut pengarna. Så att läsa de brev som pensionsbolagen skickar ut är viktigt, så att du får det som du vill ha det.

 

Carina Blomberg

 

Om Carina Blomberg

Carina Blomberg har jobbat på AMF som trygghetsekonom 2010-2015. Vi hänvisar istället till AMFs nuvarande trygghetsekonom Dan Adolphson (dan.adolphson@amf.se).

2 reaktioner på ”Plötsligt händer det!

  1. Låter jättetrevligt. Men AMF frågar inte. Fanns inga val. Jag valde helst i 5 år vid 65. De betalar ut när jag är 64 år emot min vilja. Kundtjänst struntar totalt i kunderna. Välj ett annat bolag.

  2. Hej!
    Tråkigt att du är missnöjd med hur du får ut din pension!
    I dagsläget är det svårt att ändra påbörjade uttag. Min kollega Dan har skrivit om det här i bloggen den 16 december -14 och vi tycker också det är rimligt att man ska kunna stoppa påbörjade uttag.

    Om du anser att AMF hanterat din pension felaktigt kan du kräva en prövning av Omprövningsnämnden på AMF.

Kommentarer inaktiverade.