Att gå i pension utomlands

flaggor

Att pensionera sig utomlands är något som lockar allt fler svenskar. I topp bland AMFs kunder återfinns Finland och Grekland. Det är många som arbetskraftsinvandrade till Sverige på 60- och 70-talen som flyttar tillbaka till sina gamla hemländer när de blir äldre. Det finns två andra anledningar till varför det är lockande att bosätta sig utomlands. Varmare klimat och lägre skatt. I länder som t.ex. Portugal, Spanien och Malta är det förmånligt att pensionera sig.

Från politiskt håll ser man på det ökade intresset att pensionera sig utomlands som ett sätt att undvika svensk skatt. Det var inte meningen att man skulle kunna göra avdrag för pensionsinbetalningar för att sedan komma undan skatt vid utbetalning. Det är en bidragande orsak till varför avdragsrätten för privat pensionssparande försvinner. Samtidigt är det inte tal om någon vanlig solsemester för att omfattas av den lägre skatten. Man måste kapa banden till Sverige (sakna s.k. väsentlig anknytning) vilket bl.a. innebär att göra sig av med sin svenska bostad och spendera större delen av sin tid i det nya landet.

De med låga pensioner ska vara extra vaksamma vid en utlandsflytt eftersom rätten till garantipension, bostadstillägg och äldreförsörjningsstöd påverkas av var man bosätter sig. Tänk även på att pensionen är i svenska kronor så utbetalningen påverkas av växelkursen till den lokala valutan.

Dan Adolphson

Om Dan Adolphson Björck

Dan Adolphson Björck, Trygghetsekonom på AMF Som AMFs Trygghetsekonom kommer jag i kontakt med kunder från hela Sverige. Gemensamt för nästan alla jag träffar är att man upplever att pensionen är ett ämne som är svårt, tråkigt och avlägset. En allt annat än glädjefylld förening. Jag drivs av att göra pensionsfrågan enklare och roligare för oss som har många år kvar i arbetslivet. Jag tänker inte alls på vad som händer år 2050 när jag blir pensionär utan ser pensionen som en plånboksfråga som rör min privatekonomi redan idag. De flesta svenskar får en inbetalning av tjänstepension på 1000 kr i månaden (eller mer!). Pensionen är din viktigaste löneförmån vid sidan av din ordinarie lön. Självklart är det intressant för dig var dina pensionspengar hamnar, vad du kan påverka och vem som får din samlade pengapåse vid dödsfall. På fritiden tycker jag om att cykla, spela tennis och köra bil mot okänt mål. Kontakt: dan.adolphson@amf.se

2 reaktioner på ”Att gå i pension utomlands

 1. Hur kan jag logga in digitalt då jag är bosatt i Finland har ej tillgång till någon svensk bank (bankid omöjlig?????)

 2. Hej Susanne!

  För att logga in med Bank-ID behöver du kontakta en svensk bank:
  https://www.bankid.com/kontakt/utfaerdare

  Pensionsmyndigheten och pensionsbolagen skickar annars årsbesked/aviseringar per post. Och det finns också blanketter för t.ex. ansöka om pension, byta bankkonto för utbetalning, ändra återbetalningsskydd m.m.

  Vänligen

  Dan Adolphson Björck
  AMF

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *