Amerikaner lever längre men möts av klumpsummor och osäkerhet

frihetsgudinnan

När amerikanerna ska gå i pension möts de av ett svårt val. Ska pensionspengarna tas ut som en klumpsumma eller ska de betalas ut månadsvis? Så många som hälften av alla amerikaner oroar sig att leva längre än vad pensionspengarna räcker till. En livslång utbetalning (guaranteed lifetime income annuity) är en produkt som man köper i USA i anslutning till att man går i pension. Det kan vara både svårt och dyrt.

I Sverige är utbetalning livet ut inte är en speciell produkt med en avgift. Trots det tycks vi ha ett motsatt synsätt än de i det stora landet i väster. Många svenskar väljer att ta ut sin tjänstepension på kort tid. En vanlig anledning är att man vill ha pengarna när man är pigg och frisk. Få tycks reflektera över vad som händer när pengarna från tjänstepensionen tar slut. Samtidigt ska man komma ihåg att den allmänna pensionen alltid betalas ut så länge man lever. Där har vi svenskar en grundtrygghet som amerikanerna saknar. Något som är säkert är att vi lever allt längre, oavsett vilken sida av Atlanten vi bor på.

Dan Adolphson

 

Om Dan Adolphson Björck

Dan Adolphson Björck, Pensionsekonom på AMF Som AMFs Pensionsekonom kommer jag i kontakt med kunder från hela Sverige. Gemensamt för nästan alla jag träffar är att man upplever att pensionen är ett ämne som är svårt, tråkigt och avlägset. En allt annat än glädjefylld förening. Jag drivs av att göra pensionsfrågan enklare och roligare för oss som har många år kvar i arbetslivet. Jag tänker inte alls på vad som händer år 2050 när jag blir pensionär utan ser pensionen som en plånboksfråga som rör min privatekonomi redan idag. De flesta svenskar får en inbetalning av tjänstepension på 1000 kr i månaden (eller mer!). Pensionen är din viktigaste löneförmån vid sidan av din ordinarie lön. Självklart är det intressant för dig var dina pensionspengar hamnar, vad du kan påverka och vem som får din samlade pengapåse vid dödsfall. På fritiden tycker jag om att cykla, spela tennis och köra bil mot okänt mål. Kontakt: dan.adolphson.bjorck@amf.se