Ändra det privata pensionssparandet före årsskiftet

Jag märker när jag är ute och träffar kunder att många av oss funderar på hur vi ska göra med vårt sparande nästa år då avdraget för privat pensionssparande minskar till 1 800 kronor 2015 (för att sedan troligen försvinna helt 2016). Nu är det drygt en månad kvar till årsskiftet så det är hög tid att göra ändringar nu.

Ekots Plånboken tog upp frågan på ett bra sätt i veckans program.

AMF stänger för nya insättningar i det privata pensionssparandet från den 1 januari 2015. Som kund behöver du inte själv stänga autogirodragningar utan det sköter AMF om. De pengar som du redan sparat fortsätter att förvaltas och du kan, som tidigare, ta ut dem från 55 år.

Basen till en bra pension utgörs av allmän pensionen och av tjänstepensionen, som de flesta av oss har. Sedan gäller att arbeta, undvika deltid under för långa perioder och fundera på hur länge man kan arbeta. Men sedan har de allra flesta av oss även ett behov av att ha ett långsiktigt buffertsparande. Det finns flera alternativ som vi tidigare tagit upp här i bloggen; fondsparande, amorteringar på lån, kapitalförsäkring eller ett sparande i den relativt nya sparformen ISK (investeringssparkonto). På ett ISK-konto beskattas värdet på kontot och uttagen är skattefria.

 

Carina Blomberg

 

Om Carina Blomberg

Carina Blomberg har jobbat på AMF som trygghetsekonom 2010-2015. Vi hänvisar istället till AMFs nuvarande trygghetsekonom Dan Adolphson (dan.adolphson@amf.se).

4 reaktioner på ”Ändra det privata pensionssparandet före årsskiftet

 1. Hej Carina!

  Tack för en bra blogg. Jag är kund hos er sen några år tillbaka efter att jag fick hjälp av Pensiono att flytta mina pengar till er. Som jag har förstått det så försvinner avdragsrätten för privat pensionssparande nu till årsskiftet. Men om jag har en enskild firma, kan jag fortfarande få avdrag då?

  /A

 2. Hej Anna!
  Vad kul att du läser vår blogg!
  Om du har en enskild firma så har du fortfarande avdragsrätt för pensionssparande upp till 35 % av årsinkomsten (högst 440 000 kronor)

  Hälsningar Carina

 3. Hej!
  Vad krävs för att få göra avdrag för privat pensionssparande i enskild firma? Är det OK att pengarna sätts in på ISK för att få göra detta avdrag?
  Hälsn. Rikard

 4. Hej Rikard!
  Det som krävs för att få göra avdrag är att du har inkomster i firman som pensionssparandet kan dras emot. Du kan spara i privat pensionssparande eller IPS men inte på ett ISK-konto om du vill ha avdragsrätt.

  Hälsningar Carina

Kommentarer inaktiverade.