Kollektivavtalade försäkringar är värda en egen kvalitetsmärkning

schysstav

Min kompis hade lönesamtal med sin chef. Det var ett kort möte som kretsade kring en sak. Från och med nu får du tjänstepension men säg inget till kollegorna för de får ingen!

Ovanstående händelse är inte unik. På arbetsplatser utan kollektivavtal är tjänstepension ingen självklarhet. Och även om tjänstepension finns är villkoren ofta sämre. En artikel i Metro nämner de höga avgifterna. Dessutom går många miste om ett helt paket av kompletterande försäkringar vid sjukdom, föräldraledighet, arbetsskada, arbetsbrist och dödsfall. Det förekommer också att den anställde själv får bekosta kompletterande försäkringar genom att mindre pengar sätts av till tjänstepensionen. Även här är prislappen för försäkringarna högre än vad de är enligt kollektivavtal.

På nästa lönesamtal förhandlade min vän till sig en större avsättning för sin tjänstepension (för att kompensera för de högre avgifterna och för att de kompletterande försäkringarna saknades). Men det är långt ifrån alla som har den möjligheten eller ens känner till att det finns stora skillnader beroende på var man jobbar. När man handlar mat finns det en rad kvalitetsmärkningar på varorna som visar ursprung och innehåll. Något liknande skulle behövas här. Kollektivavtalade försäkringar är värda en egen kvalitetsmärkning.

Dan Adolphson

Om Dan Adolphson Björck

Dan Adolphson Björck, Pensionsekonom på AMF Som AMFs Pensionsekonom kommer jag i kontakt med kunder från hela Sverige. Gemensamt för nästan alla jag träffar är att man upplever att pensionen är ett ämne som är svårt, tråkigt och avlägset. En allt annat än glädjefylld förening. Jag drivs av att göra pensionsfrågan enklare och roligare för oss som har många år kvar i arbetslivet. Jag tänker inte alls på vad som händer år 2050 när jag blir pensionär utan ser pensionen som en plånboksfråga som rör min privatekonomi redan idag. De flesta svenskar får en inbetalning av tjänstepension på 1000 kr i månaden (eller mer!). Pensionen är din viktigaste löneförmån vid sidan av din ordinarie lön. Självklart är det intressant för dig var dina pensionspengar hamnar, vad du kan påverka och vem som får din samlade pengapåse vid dödsfall. På fritiden tycker jag om att cykla, spela tennis och köra bil mot okänt mål. Kontakt: dan.adolphson.bjorck@amf.se