Gör det möjligt att stoppa uttagen av tjänstepensionen

angrainget

Vad händer om man ångrar sin pensionsutbetalning? Inga problem. Ta ut en större eller mindre del om du vill. Stoppa din utbetalning. Så länge vi pratar om din allmänna pension. För tjänstepensionen får du däremot stå ditt kast.

Under yrkeslivet byter vi jobb och bransch. Man samlar på sig flera olika sorters tjänstepension. Det blir både en och två försäkringar. Och ofta blir det fler än så. Sedan kommer det brev från oss pensionsbolag som beskriver hur tjänstepensionen betalas ut. Lika många brev som man har pensionsbolag. Ibland fler brev än pensionsbolag. Då blir det kämpigt att planera uttagen även om man får god hjälp från Minpension.se

Vi vet också att alla inte planerar sin nya tillvaro som pensionär. Utbetalningarna hinner komma innan man reflekterar över vad det innebär. Andra vill gå tillbaka till att börja arbeta. Det är lätt att vara efterklok. Men när utbetalningarna av tjänstepensionen väl är påbörjade finns det ingenting man kan göra.

I Pensionsrapporten menar vi att det borde bli möjligt att stoppa uttaget av tjänstepensionen. Tre saker krävs. Att inkomstskattelagen tillåter det, att tjänstepensionsavtalen ändras samt att vi pensionsbolag uppdaterar våra IT-system.

Dan Adolphson

Om Dan Adolphson Björck

Dan Adolphson Björck, Pensionsekonom på AMF Som AMFs Pensionsekonom kommer jag i kontakt med kunder från hela Sverige. Gemensamt för nästan alla jag träffar är att man upplever att pensionen är ett ämne som är svårt, tråkigt och avlägset. En allt annat än glädjefylld förening. Jag drivs av att göra pensionsfrågan enklare och roligare för oss som har många år kvar i arbetslivet. Jag tänker inte alls på vad som händer år 2050 när jag blir pensionär utan ser pensionen som en plånboksfråga som rör min privatekonomi redan idag. De flesta svenskar får en inbetalning av tjänstepension på 1000 kr i månaden (eller mer!). Pensionen är din viktigaste löneförmån vid sidan av din ordinarie lön. Självklart är det intressant för dig var dina pensionspengar hamnar, vad du kan påverka och vem som får din samlade pengapåse vid dödsfall. På fritiden tycker jag om att cykla, spela tennis och köra bil mot okänt mål. Kontakt: dan.adolphson.bjorck@amf.se