Hur sparar du 2015?

spargris

Att lägga undan egna pengar till pensionen var fram till nyligen populärt genom privat pensionssparande. Men från årsskiftet ändrades reglerna. Skattereduktionen vid inbetalning gäller bara upp till 1800 kr för helåret 2015. Men fortfarande får man betala skatt när det är dags för utbetalning. På pengar som redan är skattade. En ovanligt dålig idé för din plånbok.

Därför riktas blicken mot nya sätt att spara. Amortering på bolån är ett sätt. Att växla delar av sin lön mot att förstärka tjänstepensionen är ett annat. Båda har sina för- och nackdelar och passar inte alla.

Det som har varit mest i ropet är investeringssparkonto och kapitalförsäkring som påminner mycket om varandra. Själva investeringssparkontot är gratis och okomplicerat. Kapitalförsäkringen skiljer ut sig genom att kunna erbjuda sådant som garanterade månadsbelopp livet ut och att inbetalningarna fortsätter även om du blir sjuk. Men dessa försäkringsinslag kommer också mot en avgift (som du slipper för investeringssparkontot).

Två saker du bör tänka på:

1. Investeringssparkonto eller kapitalförsäkring är bara skal som ska fyllas med innehåll. Se till att få låga avgifter för det du väljer. Idag finns det gott om billiga aktiefonder under 0,5 % i årlig förvaltningsavgift utan vare sig köp- eller säljavgifter. Kolla även vad kapitalförsäkringen har för avgift för försäkringsinslagen.

2. Fundera vad du vill få ut av ditt sparande. Många har sparat några hundralappar i månaden utan att reflektera över vad det innebär när det är dags att gå i pension. Besök Minpension.se för se din allmänna pension, din tjänstepension och din privata pension. Gör sedan en kalkyl via Morningstar för att få en uppfattning om vad ett långsiktigt sparande kan ge för kompletterande pengapåse (utöver din pension). Välj spartypen ”Försäkring/Tjänstepension” som fungerar utmärkt även för att räkna på investeringssparkonto och kapitalförsäkring. Du kommer snabbt märka att avgifterna och antalet år du sparar har mycket stor betydelse!

Dan Adolphson

Om Dan Adolphson Björck

Dan Adolphson Björck, Pensionsekonom på AMF Som AMFs Pensionsekonom kommer jag i kontakt med kunder från hela Sverige. Gemensamt för nästan alla jag träffar är att man upplever att pensionen är ett ämne som är svårt, tråkigt och avlägset. En allt annat än glädjefylld förening. Jag drivs av att göra pensionsfrågan enklare och roligare för oss som har många år kvar i arbetslivet. Jag tänker inte alls på vad som händer år 2050 när jag blir pensionär utan ser pensionen som en plånboksfråga som rör min privatekonomi redan idag. De flesta svenskar får en inbetalning av tjänstepension på 1000 kr i månaden (eller mer!). Pensionen är din viktigaste löneförmån vid sidan av din ordinarie lön. Självklart är det intressant för dig var dina pensionspengar hamnar, vad du kan påverka och vem som får din samlade pengapåse vid dödsfall. På fritiden tycker jag om att cykla, spela tennis och köra bil mot okänt mål. Kontakt: dan.adolphson.bjorck@amf.se

2 reaktioner på ”Hur sparar du 2015?

 1. Köp in aktier med hög utdelning. Detta kommer ge mig själv pengar till alla årets räkningar. Eftersom utdelningar kommer varje år så gäller detta livet ut.
  När min pension kommer så har man inga räkningar utan kan göra det man själv vill ex.resa.

 2. Hej Peter!

  Aktier är ett bra tips för den insatte spararen som placerar större belopp. För de som inte är så insatta kan fonder vare ett bättre alternativ där man kan sprida riskerna utan att investera ett stort kapital.

  Vänligen

  Dan Adolphson
  AMF

Kommentarer inaktiverade.