Överför pensionsrätter innan 31 januari

150115 par bildNu så här i början på året är det många som passar på att se över ekonomin. Om ni tjänar olika mycket i familjen kommer också era pensioner att bli olika stora den dag ni vill ta ut dem. Hur mycket det skiljer kan ni lätt se på Minpension.se.

Ett enkelt sätt att jämna ut pensionerna inom familjen är att föra över premiepensionsrätter.

Före den 31 januari kan du föra över den premiepension du tjänar in till din maka, make eller partner. Överföringen gäller då för 2015 och framåt, tills du anmäler att den ska upphöra.

Man kan bara föra över hela beloppet och överföringar som är gjorda kan inte tas tillbaka, bytt är bytt! Om man skiljer sig så upphör överföringen.

Enligt siffror från Pensionsmyndigheten är det fortfarande en försvinnande liten del av alla par som för över pensionsrätter. Bara en halv procent av alla pensionssparare gör det, ungefär 9000 personer per år. Jag tror att det mest beror på att få vet om att man kan göra det och kanske en rädsla att det ska vara krångligt eller svårt att ändra.

Det är bara att göra så här: På Pensionsmyndigheten kan man ladda ner en blankett för Anmälan – Överföring av pensionsrätt, båda ska skriva under och sedan skickar man den till Pensionsmyndigheten. Klart!

Carina Blomberg

Om Carina Blomberg

Carina Blomberg har jobbat på AMF som trygghetsekonom 2010-2015. Vi hänvisar istället till AMFs nuvarande trygghetsekonom Dan Adolphson (dan.adolphson@amf.se).