Pensionen – en kvinnofälla

Igår var jag på en intressant dragning av Kommunal och SKPF (kommunalpensionärerna). De hade tagit fram en rapport med namnet Pensionen – en kvinnofälla. Hur blir pensionen efter ett arbetsliv med relativt låg lön och där man dessutom jobbat deltid en stor del av

15-01-28 027
tiden? Svaret är den blir otillräcklig för många. Sju av tio kvinnor inom det kommunala området kommer att få en del av sin pension i form av garantipension.

En del av lösningen är, enligt rapporten, att heltid blir norm för arbetstiden och att fler får fasta tjänster i stället för olika tillfälliga anställningar. Men vi måste också dela ansvaret för hem och barn på ett mer jämställt sätt. Fortfarande år 2015 så tar kvinnor ut fyra gånger mer i föräldraledighet än männen.

Vi har räknat på hur deltidsarbete slår på pensionen. Många väljer att gå ner i arbetstid några år när barnen är små och det påverkar inte så mycket. Men om man väljer eller blir tvungen att jobba bara 50 procent under 20 år så kommer man att ha en dryg 1000-lapp mindre varje månad i tjänstepension att leva på som pensionär.

 

Carina Blomberg

 

 

 

Om Carina Blomberg

Carina Blomberg har jobbat på AMF som trygghetsekonom 2010-2015. Vi hänvisar istället till AMFs nuvarande trygghetsekonom Dan Adolphson (dan.adolphson@amf.se).