Uppsökande kundtjänst gör så att fler får sina pengar

utbetalning

På AMF har vi en mindre andel kunder som inte ger oss sitt bankkontonummer när de går i pension. Många tror att det räcker med att meddela Pensionsmyndigheten men även de försäkringsbolag och banker som betalar ut tjänstepension behöver uppgifter om konto. För att nå dessa kunder genomför vi automatiska uppringringssamtal där vi förklarar att det finns pensionspengar som vi vill betala ut. Kunderna blir naturligtvis väldigt glada när de förstår att det finns pengar som de inte hade räknat med. ”Nu vet jag att änglar finns” sa en kund som fick sin pension innan julafton.

Vi är inte ensamma om den här typen av lösning. Kundtjänsten på AFA försäkring letar upp arbetsskadade, sjuka och föräldralediga på sociala medier och tipsar dem om att de kan ha rätt till ersättning. Pensionsmyndigheten har även ett pågående arbete för att fler ska ansöka om bostadstillägg. I den bästa av världar är försäkringar och förmåner utformade på sådant sätt att ingen ska behöva stå utan sina pengar. Men om det trots allt sker kommer proaktiva insatser från försäkringsbolagen och statliga myndigheter snart att bli en hygienfaktor. Idag finns det tekniska möjligheter som gör det enkelt och billigt att kontakta kunderna.

Dan Adolphson

 

Om Dan Adolphson Björck

Dan Adolphson Björck, Pensionsekonom på AMF Som AMFs Pensionsekonom kommer jag i kontakt med kunder från hela Sverige. Gemensamt för nästan alla jag träffar är att man upplever att pensionen är ett ämne som är svårt, tråkigt och avlägset. En allt annat än glädjefylld förening. Jag drivs av att göra pensionsfrågan enklare och roligare för oss som har många år kvar i arbetslivet. Jag tänker inte alls på vad som händer år 2050 när jag blir pensionär utan ser pensionen som en plånboksfråga som rör min privatekonomi redan idag. De flesta svenskar får en inbetalning av tjänstepension på 1000 kr i månaden (eller mer!). Pensionen är din viktigaste löneförmån vid sidan av din ordinarie lön. Självklart är det intressant för dig var dina pensionspengar hamnar, vad du kan påverka och vem som får din samlade pengapåse vid dödsfall. På fritiden tycker jag om att cykla, spela tennis och köra bil mot okänt mål. Kontakt: dan.adolphson.bjorck@amf.se