Planera för en lång tid som pensionär

På senare år har det blivit vanligare att ta ut tjänstepensionen under en bestämd tid istället för under hela livet. Samtidigt är trenden att fler väljer 10 år snarare än 5 år som utbetalningstid.

En äldre man tittar fram och ler.

60 procent av pensionskapitalet togs ut tidsbestämt bland de AMF-kunder som började ta ut sin tjänstepension under 2020, visar en ny rapport från AMF. Många som ska börja ta ut tjänstepensionen säger att de vill få större belopp över en kortare tid, man vill bestämma själv och skaffa sig kontroll över pengarna. Det man kanske inte alltid tänker på är att de ganska snabbt kan ta slut.

Mer pengar nu eller jämn inkomst resten av livet

- De som väljer att ta ut pengarna på kort tid anger ofta att de vill ha mer pengar här och nu, och tycker det är viktigt att själva få styra, säger Dan Adolphson Björck, pensionsekonom på AMF. Men den dag tjänstepensionen upphör kanske man får anpassa sina levnadsomkostnader, använda besparingar eller söka behovsprövade stöd. Fler behöver upptäcka fördelarna med att ha en jämn inkomst under resten av livet.
- Det finns stora skillnader i kunskap och förutsättningar bland dem som planerar sin pension. Många har varit inne på MinPension och jämfört olika alternativ. Då har man bra koll på hur mycket pengar man har att röra sig med idag, om några år och livet ut. 

Tydligare information på vår webb

Den genomsnittliga uttagstiden har ökat successivt, från cirka sju år 2015 till nio år 2020. Det ska jämföras med att den som går i pension idag lever i snitt drygt 20 år efter pensionering.

- Vi har förbättrat informationen till blivande pensionärer på vår hemsida. Där framgår det nu tydligt att tjänstepensionen blir 0 kr i månaden när den upphör,  om man väljer exempelvis fem eller tio års utbetalning. Det har resulterat i att färre tar ut sin pension tidsbestämt, säger Marie Litezings, chef Kund och Affär på AMF.

Viktigt att planera – även för jobbonärer

Ett bra sätt att se hur dina pensionsutbetalningar påverkas av olika uttagstider är MinPensions verktyg Uttagsplaneraren.
- Det har blivit vanligare med en gradvis övergång från arbetsliv till pension genom att minska arbetstiden, arbeta med något som är mindre krävande eller som ger större personlig tillfredställelse. Då är det viktigt att inte börja ta ut tjänstepensionen i för snabb takt, det kan få stora konsekvenser för den egna ekonomin. I Uttagsplaneraren kan man jämföra sina inkomster som yrkesverksam, jobbonär och pensionär, säger Dan Adolphson Björck, pensionsekonom på AMF.

Dans bästa tips till blivande pensionärer:

  1. Gör en pensionsprognos via MinPension.se och tänk igenom hur din inkomst ser ut idag, om några år och livet ut. Jämför olika uttagstidpunkter.
  2. Prata med din arbetsgivare eller fackförbund om vilka alternativ som finns att till exempel gå ner i arbetstid de sista åren eller om du vill arbeta längre.
  3. Var ute i god tid, minst 3 månader innan du hade tänkt gå i pension. Pensionsmyndigheten, pensionsbolag och banker kan ha långa handläggningstider. Du måste alltid ansöka om din allmänna pension från staten. Tjänstepensionen betalas ofta ut automatiskt samma månad man fyller 65 år (beroende på avtal). Om du vill ha din tjänstepension tidigare, senare eller ändra utbetalningstiden så måste du meddela det med e-legitimation eller blankett innan utbetalningarna startar.
  4. Sköt pensionen elektroniskt med e-legitimation. Du får en bättre överblick och minskar risken för att blanketterna kommer bort eller fylls i fel. Det finns ingen central hantering för pensionerna. Du måste meddela bankkonto och kolla din utbetalning hos Pensionsmyndigheten och pensionsbolagen. Lägg ner lite tid och se till att det blir rätt på alla håll. För alla delar av pensionen.
  5. Se över ditt samlade skydd för efterlevande vid dödsfall.

Text: Redaktionen
amfredaktionen@amf.se