Bostadstillägg för pensionärer – tillskottet till pensionen som många missar

För den som är pensionär, är över 65 år och har en låg pension kan det vara värt att kolla om man har rätt till bostadstillägg. För att få bostadstillägg krävs att man tar ut hela pensionen, även tjänstepensionen och gör en ansökan hos Pensionsmyndigheten.

Det har visat sig att många som är berättigade till bostadstillägg missar att ansöka om det. Det kan vara så många som 140 000 personer som går miste om ett viktigt tillägg till pensionen. Det spelar ingen roll om man bor i hyreslägenhet, bostadsrätt eller ett hus utan man kan ändå vara berättigad till bostadstillägg. Bostadstillägget är skattefritt.

Här kan du kolla om du eller någon anhörig har möjlighet att få bostadstillägg som pensionär.

En enkel tumregel är att du kan ha rätt till bostadstillägg om du har en lägre månadsinkomst än 13 000 kronor efter skatteavdrag (2015). När ansökan är godkänd slipper de flesta att ansöka varje år. Pensionsmyndigheten hämtar in uppgifterna om pension automatiskt från bland annat AMF. Alltså behöver du bara göra en ny ansökan om din ekonomi förändras eller du får förändringar i ditt boende som höjd hyra.

 

Carina Blomberg

 

Om Carina Blomberg

Carina Blomberg har jobbat på AMF som trygghetsekonom 2010-2015. Vi hänvisar istället till AMFs nuvarande trygghetsekonom Dan Adolphson (dan.adolphson@amf.se).

75 reaktioner på ”Bostadstillägg för pensionärer – tillskottet till pensionen som många missar

 1. Hej Svante!
  Nej, det är ju korrekt, man måste bo i Sverige för att få bostadstillägg.

  Hälsningar Carina

 2. hej!
  Något som de flesta missar när de pratar om bostadstillägg är att det gäller den gemensamma pensionen för makar. Man måste alltid ansöka ihop. Jag har i pension ca 10.500:- och min fru 6.700:- per månad. tycker att det borde vara att man söker var för sig då skulle i alla fall min fru kunna få några kronor.
  MVH
  Stig

 3. När jag försökte att ansöka om bostadstillägg, på webben, så kom jag bara till taxeringsvärde på huset sedan sedan tog det stopp då jag inte har något sådant på mitt nybyggda hus.

 4. Vi är några damer, som har lite åsikter på bostadstilläggets tak.
  Inte många har en hyra under 5000:- Allt över den summan beaktas inte.
  Inte har man råd att flytta och var finns lägenheter med någorlunda standard
  uner 5000:- ” Hemmet” är man ännu inte redo för.
  Kanske en sak för riksdag och regering att titta på

 5. Har blivit så dåligt bemött när vi sökt bostadstilägg därför vågar man inte kan man få hjälp av någon vettig person så gärna det men annars får man säga på tummarna.

 6. Jag tycker att man kan söka var för sig när min fru har så låg pension. Det är ju inte säkert att man har tillgång till de ev sparade pengar som den ena parten har.
  Man är ju olika personer och det känns som ett straff att vara gift.

 7. Jag är Godman och har sökt åt de som har låg inkomst men vad jag förstår får de inte ha fonder eller dylikt . Vad gäller?

 8. Läste att utgångsläget kunde vara 13.000:e efter skatt- Vi har c:a 20.000 gemensamt efter skatt. Vad gäller för makar? Har sökt många gånger.Men alltid fått nej.

 9. Man får väl inte ha några pengar på banken för sämre dagar om man ska ha rätt till bostadsbidrag. Alla pensionärer borde ha rätt till bidraget, pensionerna är ju så låga, och sänks dessutom varje år. Man blir rädd för framtiden när man tänker på att man kanske inte har råd med ett drägligt boende när man blir gammal!

 10. För en vecka sedan fick jag brev från Hyresgästföreningen att hyran skulle höjas/omförhandlas. Denna vecka fick jag besked att det blir en hyreshöjning (vet ej summan ännu) Dagen efter kommer besked från Pensionsmyndigheten att mitt bostadstillägg har sänkts med 1:- svensk krona (en krona) hyreshöjningen gäller från 1. april.
  2 frågor:
  1: Vad kostar det att räkna ut att jag skall ha 1:- mindre?gäller from 19. februari.
  2: varför synkroniseras det inte mellan Hyresförhandlingarna och beräkningarna av bostadstilläggen?det kommer i fel ordning.
  Detta är ju nästan som att fråga vilken som kommer först HÖNAN ELLER ÄGGET.
  Sedan läser jag att en annan har komenterat att hyra över 5000:-/månaden tas inte i beaktning. HALLO kom ut i verkligheten. Det är väl ingen som har hyra under 5000:-längre? den summa hör hemma på 1990talet.

 11. Hej jag har ansökt i många år om bostadsbidrag men alltid fått
  svaret att tillsammans med min hustru så kommer vi upp i för hög
  inkomst, vi bor i eget 1½ plans hus och vår uppvärming är eldnings-
  olja och den kostar ju mycket pengar idag. Men om ni är villiga att
  hjälpa oss att söka bostadsbidrag så är vi tacksamma,
  Hälsningar från Stig o Lilly Karlsson Grängesberg.

 12. Jag undrar om vi är berättiga till bostadsbidrag. Jag får ut 8.000.efter skatt och min make får ut 13.000 efter skatt. Vill gärna veta?

 13. Hej, jag får ut cirka 7000 kr efter skatt. Hyran är 6846:- och min mamma 8548:- med bostadstillägg
  jag är kontakt person och får i handen 6000:- efter skatt.
  har jag rätt att lämna en ansökan om bostadstillägg?
  tack.
  Diover.

 14. vi undrar om vi är berättigade till bostadsbidrag

  Jag har 9990:- efter skatt

  Min sambo har 8998:- efter skatt

 15. Jag har ett papper som det står AMF på längst ner. Överst står det pensionsgrundande uppgifter 1974-1995. Det säger att jag har fått 0,50 av totalt 22,00 möjliga STP-år. Nr jag ringde AMF hänvisades jag till KPA. När jag undrar om jag ska skicka in papperet säger man nej också skickar man ett likadant papper som jag fått tidigare med samma siffror på!! Ringa ppm är en sorglig historia. När jag undrar varför man räknat med 100 % av min tjänstepension istället för 80 % som det står i deras broschyr så svarar den förste att jag ska återkomma nästa dag för dom som fattar beslut har gått för dagen. När jag ringer nästa dag så får jag till svar att jag har för hög pension. Verkligheten är den att jag har 4.245:- kronor kvar när jag betalat min bostadskostnad. Jag bor på 59 kvadratmeter i ett 9 år gammalt hus. De 4.245 kronorna förväntas räcka till telefon, tv, försäkringar, tandläkare, medicin, mat pensionärsföreningsavgift etc…..Det värsta är bemötandet. Man behandlas som om man är dum i huvudet bara för att man är pensionär. Jag är 68+ och har börjar arbeta igen för att få min ekonomi att gå ihop. Skamligt är bara förnamnet efter drygt 40 år inom kommunal verksamhet o arbetet med barn. MVH Yvonne

 16. Hej!
  Tack för alla kommentarer, det märks att det här är ett intressant och viktigt ämne.

  När det gäller frågan om man har rätt till bostadstillägg eller inte säger Pensionsmyndigheten så här:
  ”En enkel tumregel är att du kan ha rätt till bostadstillägg om du är ensamstående och har en lägre månadsinkomst än 13 000 kronor efter skatteavdrag. För dig som är gift eller sambo gäller 9 000 kronor efter skatteavdrag. Du kan också göra en beräkning via vår tjänst här på webben för att se om du har rätt till bostadstillägg. Hur mycket du kan få beror på dina inkomster och tillgångar samt på din bostadskostnad”.

  Dessutom skall man vara över 65 år och ta ut allmän pension och tjänstepension för att få ansöka.

  Har man tillgångar på över 100 000 kronor minskar möjligheten till bostadsbidrag.

  När det gäller hus som ännu inte fått något taxeringsvärde behöver det bara anges för fritidshus eller liknande. För det hus som man permanentbor i är det ytan som ska anges. Om man är osäker på värdet så kan man ange det under övriga upplysningar i slutet på ansökan. Då räcker det nog med att uppge fastighetsbeteckning.

  Hälsningar

  Carina Blomberg

 17. Hej!
  Varför ligger bostadskostnaden för BTP kvar på max 5000?. Hyran stiger för varje år,och det är väl inte många som har en hyra understigande 5000?. Varför höjs inte gränsen till t ex 6200 som gäller vid ÄFS?.

 18. HEJ,

  Jag får jämt besked från AMF att min pension skall betalas den 20/02 eller annat datum, ni har t.o.m frågat efter mina bank data men hittills har jag inte sett skuggan av 1 krona !!! Jag har jobbat utomlands i Frankrike, i Luxembourg och Tyskland och får från dessa Länder respektive : 488,45 € + 177,19 € som pension sparande från Frankrike och 170,61 från Luxembourg, Tyskland har inte än betalat 1 öre trots jag har fylld 67 från Sverige får jag ca 4800,00 sek från SPP och det är allt ! Jag är nu tvungen att dölja mitt hus eftersom jag kan inte betala kostnader (El, telefon, TV, TV licens, sopp avhämtning osv…) finns det möjligtvis en pension tillägg jag skulle kunna få? Tack för besked! Md vänlig hälsning.

 19. Hej Jean Paul!
  Jag har kollat med vår kundservice och du kommer att få en retroaktiv utbetalning i slutet av mars (utbetalning 20 mars men eventuellt några dagar senare på utländska konton).

  Med vänliga hälsningar
  Carina Blomberg

 20. Hej!
  Hur räknas bostadstillägg vid sambo/särbo relation.
  Jag undrar om man inte delar på boende kostnaderna och andra löpande utgifter,(utom lån som är tagna tillsammans) samtidigt som båda är skrivna och bor på två olika adresser.

  För att man inte kommer överens eller på grund sjukdom,eller en hög hyra som den ene parten inte har råd med .Räknas man sambo eller särbo även om man umgås väldigt mycket ibland ?

 21. Hejsan!
  Om man är skriven på samma adress så räknas man som sambo och då söker man bostadstillägg tillsammans. i annat fall räknas man som ensamstående och då söker man själv om bostadstillägget. Men sedan kan det ju finnas gränsfall så vill du kolla vad som gäller för dig, slå en signal till Pensionsmyndighetens kundservice, tel 0771-776776.

  Hälsningar Carina

 22. Jag gick i pension i januari 2014, vid 65 års ålder. Jag valde att ta ut min tjänstepension på 5 år. Har inte ansökt om bostadsbidrag, ligger några hundralappar över 13 000 netto/mån ut. Är det något som sas ligger mig i fatet att jag valt att plocka ut min tjänstepension så här, eller bör det vara ok att ansöka om bostadsbidrag när de fem åren gått? Räknar med att då få ut runt 9000 max/månad. Tacksam för svar

 23. Hej Lisa!
  Man söker bostadstillägg på den inkomst och den ev. förmögenhet man har.
  Så för din del går det bra att söka om bostadstillägg när pensionen blir lägre.
  Om du vill se hur det kan bli så gå in på Pensionsmyndighetens räknesnurra för bostadstillägg.

  Med vänlig hälsning
  Carina

 24. Jag bor i lgh där hushållsel ingår i hyran. Jag har också bostadstillägg. Eftersom el ingår i hyran så måste P-myndigheten göra avdrag för el i mitt bostadstillägg. Avdraget sker inte efter verkliga kostnader (som är drygt 200:-/m9 utan efter en schablonberäkning där avdraget beräknat på lgh boyta då blir 323:-/mån. Myndig-heten tar ingen hänsyn till att elpriset sjunkit med med många många procent och är idag det lägsta sedan 2004. P-myndighetens beräkningar har inneburit att jag förlorat 1000-tals kronor de senaste åren. Med en nettopension på drygt 7.000:- så
  är varje sparad krona värd det mångdubbla. Överklagan till Förvaltningsrätten är det enda som återstår. Men om man får rättning vet bara han där uppe. Fick 100 kronor påökt för något år sedan. Då sänktes bostadstillägget pga av att jag kommit upp till för hög inkomst. Jag får snart sätta mig utanför MAXI med en mugg. Sånt är livet på äldre da’r.

 25. Hej! Hur länge får man bo utomlands innan man mister bostadstillägget? Har tänkt att tillbringa vintrarna ca 5 mån i Sydamerika . Vänliga hälsningar Barbro Österberg

 26. Hej Barbro!

  Pensionsmyndigheten gör en bedömning av om du räknas som ”varaktigt bosatt i Sverige”. Utanför EU/EES-området kan bostadstillägg betalas ut under högst sex månader. Om man flyttar utomlands, och inte har kvar bostaden i Sverige, upphör rätten till bostadstillägg från och med månaden efter det att man flyttar. Kontakta Pensionsmyndigheten direkt för besked om vad som gäller för dig.

  Vänligen

  Dan Adolphson
  Trygghetsekonom
  AMF

 27. Hej. Min mamma funderar på att flytta bo till Tyskland. Hon är 72 år gammal. Har aldrig jöbbat i Sverige(hon från Irak kommer), men hon är har svensk med- skap och pension, också hon får hjelp från pensionmyndighet med hyra i hennes lägenhet. Per månad hon har runt 10000 kr så minus 5000 betalar hon hyra, så 5000 kr har hon för sig då. Frågan är, om hon ska flytta att bo i Tyskland ska Hon också få hjelp med hyra lägenhet i Tyskland? ELLER PENSIONSMYNDINGHET ska bort den summa då hon ska få mindre summan per månad än 10000 kr? Också…om hon ska bo i Tyskland och blev ofta sjuk, ska Sverige betala henne för sjukhuset och doktorn i Tyskland eller måsta hon betala dena saker från hennes pension? Mvh Akil

 28. Hej Akil!

  Garantipension får man behålla om man flyttar till Tyskland. Om man flyttar till Tyskland och gör sig av med sin bostad i Sverige upphör däremot rätten till bostadstillägg.

  Läs mer om vilken pension man kan ta med sig utomlands:
  https://secure.pensionsmyndigheten.se/PensionDuKanTaMedUtomlands.html

  Information om vad som gäller i Tyskland (på engelska): http://ec.europa.eu/social/main.jsp?catId=1111&langId=en

  Vänligen

  Dan Adolphson
  Trygghetsekonom
  AMF

 29. Har en granne som är tysk medborgare, men har uppehållsrätt i Sverige.
  Kan han få bostadsbidrag i Sverige.

 30. Hej Marianne!

  Om man har pension från ett land som ingår i EU/EES (som Tyskland) kan man också ha rätt att ansöka om bostadstillägg. Den utländska pensionen ska vara jämförbar med den svenska pensionen. Din granne kan kontakta Pensionsmyndigheten direkt för besked.

  Vänligen

  Dan Adolphson
  AMF

 31. Jag har ca 20 år kvar innan det är dags, men det hjälper inte, jag kommer inte ha mycket mer pengar för det. Det är ju en omöjlighet att spara ihop den summa som kommer behövas…
  Som tur är jobbar jag nu med ett företag som är väldigt generösa och där de betalar ut min bonus till mina barn när jag dör, fantastiskt 🙂

 32. Skrämmande läsning. Vi är verkligen fattiga pensionärer här i Sverige. Varför sänks inte skatten för pensionärer? Skamligt att man ska betala så mycket i skatt och få så lite tillbaka.

  Jag vill att vi gör uppror och KRÄVER att skatten ska sänkas på våra pensionspengar. Detta är ju hemsk. Varför betala skatt igen och igen som vi gjort i över 50 år till vår pension och så blir det inget kvar i princip.

  Jag har 5-7 år kvar till pension och jag är rädd. Rädd för vad som kommer att hända. Har försökt förbereda mig så gott det går med sparande hit&dit men som ensamstående är det svårt.

 33. Jag få 6000 efter skatt från pensionmyndigheter och 2400 från alerta
  Men efter 2017 då slutar jobbar.hur blir min pension? Hur mycket få?

 34. Jag undrar om jag kan få bostadsbidrag om jag är gift om min pension är under 9000kr? Det ä oklart vad som gäller på ett ställe här stod det att man kunde få bostadsbidrag om man hade så låg pension?

 35. Hej, jag undrar om man som pensionär kan få bostadstillägg även om man äger en semesterlägenhet i Spanien. Avser att vistas där några vintermånader om året.

 36. Hej Tomas!

  Privata bostadsfastigheter och bostadsrätter som inte är din permanentbostad räknas som tillgång (vilket påverkar rätten till bostadstillägg). Räkna själv via Pensionsmyndigheten.

  Vänligen

  Dan Adolphson
  AMF

 37. Hej ! Hur mycket får man högst ha som sparade medel för att få bostadstillägg ? Hur mycket kan man som ensamstående få om hyran är 6000 + elräkning och man får ut Pension Netto 8000 kr. ? Tack för svar !

Kommentarer inaktiverade.