Bostadstillägg för pensionärer – tillskottet till pensionen som många missar

För den som är pensionär, är över 65 år och har en låg pension kan det vara värt att kolla om man har rätt till bostadstillägg. För att få bostadstillägg krävs att man tar ut hela pensionen, även tjänstepensionen och gör en ansökan hos Pensionsmyndigheten.

Det har visat sig att många som är berättigade till bostadstillägg missar att ansöka om det. Det kan vara så många som 140 000 personer som går miste om ett viktigt tillägg till pensionen. Det spelar ingen roll om man bor i hyreslägenhet, bostadsrätt eller ett hus utan man kan ändå vara berättigad till bostadstillägg. Bostadstillägget är skattefritt.

Här kan du kolla om du eller någon anhörig har möjlighet att få bostadstillägg som pensionär.

En enkel tumregel är att du kan ha rätt till bostadstillägg om du har en lägre månadsinkomst än 13 000 kronor efter skatteavdrag (2015). När ansökan är godkänd slipper de flesta att ansöka varje år. Pensionsmyndigheten hämtar in uppgifterna om pension automatiskt från bland annat AMF. Alltså behöver du bara göra en ny ansökan om din ekonomi förändras eller du får förändringar i ditt boende som höjd hyra.

 

Carina Blomberg

 

Om Carina Blomberg

Carina Blomberg har jobbat på AMF som trygghetsekonom 2010-2015. Vi hänvisar istället till AMFs nuvarande trygghetsekonom Dan Adolphson (dan.adolphson@amf.se).

75 reaktioner på ”Bostadstillägg för pensionärer – tillskottet till pensionen som många missar

  1. Hej Kristina!

    Tillgångar som överstiger 100 000 kronor för ensamstående (eller 200 000 för makar eller motsvarande) påverkar rätten till bostadstillägg. Men det finns andra faktorer också. Som mest kan man få drygt 5000 kr/mån i bostadstillägg men det genomsnittliga månadsbeloppet är ungefär hälften. Gör en preliminär beräkning på följande länk: https://secure.pensionsmyndigheten.se/BtpPrognos.html

    Vänligen

    Dan Adolphson
    AMF

  2. Hej Birgitta!

    Kontakta Pensionsmyndigheten som administrerar bostadstillägg,
    tfn: 0771-776 776.

    Vänligen

    Dan Adolphson
    AMF

  3. Hej. Får man äga bil som är runt 20 000 kr och är pensionär ( äldreförsörjningsstöd )?
    Hälsningar Svenson

  4. Hej Svenson!

    Om man omfattas av äldreförsörjningsstöd är man skyldig att anmäla förändringar i ekonomin till Pensionsmyndigheten. En sådan förändring avser inte bara boendekostnader utan förmögenhet. Om man har en förmögenhet på mer än 100 000 kronor och förmögenheten har ökat med 5 000 kronor eller mer, jämfört med de uppgifter som ligger till grund för senaste beslut (för gifta/
    sambor/registrerad partner gäller för er båda
    sammanlagt 200 000 kronor respektive 10 000 kronor) ska detta anmälas. Vänd dig till Pensionsmyndigheten direkt om du är osäker på vad som gäller.

    Vänligen

    Dan Adolphson
    AMF

  5. er ”tumregel” är helt felaktig ! Har man 13000-/mån i pension så har man inte rätt till något bostadstillägg. Jag har 7500-/mån i pension och har därmed fullt bostadstilläg – och får ut 12000-/mån !
    Hyran är 7500- men bostadstillägget räknas på hyreskostnad 5000-/mån
    När fasta utgifter/räkningar är betalda har jag 2500-/mån att leva på. Det ska räcka till mat, tandläkare osv, anses det. Det räcker inte ens till mat.
    Pensionsmyndigheten säger ”det har regeringen bestämt” när jag meddelat att jag ligger under EU.s fattighetsnorm och enligt lag har rätt till existensminimum (340 kronor till) !!!! Men det nekar mig Pensionsmyndigheten, som ”bara följer sina regler”

  6. Hej Louise!

    Bostadstillägget beror på en rad faktorer (utöver inkomst) som t.ex. om man är gift/ogift samt om man har någon förmögenhet. Pensionsmyndigheten administrerar bostadstillägget. Men det är politikerna i riksdagen som beslutar om reglerna.

    Vänligen

    Dan Adolphson
    AMF

  7. Hej Carina, tack för bra artikel om bostadstillägg.

    Min mor börjar bli sig till åren nu och jag har övervägt om vi inte kunnat nyttja bostadstillägg för att enklare bli bukt månadens avgifter.

    Det står att det inte spelar någon roll ifall man bor i hyresrätt eller villa – kan mer än en person som bor i samma hushåll (farsan) få ut ett bostadstillägg också?

    Tacksam för svar!

    /Nabil

  8. Hej Nabil!

    Det är ingen skillnad om man bor i hyresrätt eller om man äger bostaden själv. Pensionsmyndigheten räknar alltså inte med värdet på bostaden som man söker bostadstillägg för som förmögenhet. Och man kan vara två sökanden om bostadstillägg. Kontakta Pensionsmyndigheten som kan ge mer information.

    Vänligen

    Dan Adolphson, AMF

  9. det orättvis de rika har bra pension fina bostadsrätt eller vila och få samma bostadstilläg-inte bra de är bara rikare säljer hus-bostads och ha det bra med pengar vi andra fattiga har inga hus och ha samma bostadtilläg i hyreslgh-eller vi invandrare som bo inte 40 år.-hemsk vi e känner inga pengar ….rika är bara rikare i sverige,.känner många den typ rika och de folket bara skratta …he he det kan hända bara i sverige,sorry fakta politykerna har ingen koll på livet fattiga i sverige pensionerer,.. vi lever på existens andra kommun anställda njuter av livet i pensionen.

  10. i polen ska man går kvinna till pension vid 60 och mannen från 65 det görde nytt regering Pis men i sverige är tvärt om-tänk de stackars sjuka de måste klara jobba hörd till 67-hm. eller man dö innan få pension.Livet börja bli hörd i sverige stackars unga.

  11. Konstigt. En tillgång å 100000 kr är en nackdel när man söker bostadstillägg, men ett hus som innehåller en stor vinst vid ev. försäljning påverkar inte. Detta betyder att om jag säljer mitt hus och sätter in pengarna på banken och istället hyr en lägenhet med samma månadskostnad som huset så är jag inte berättigad till bostadstillägg, på grund av att husets värde nu sitter på ett konto som tillgång. Har jag fel????? Hasse

  12. Hej Hasse!

    Det är svårt att svara på eftersom jag inte kan din ekonomi i detalj. Men du kan ha rätt. Med dagens regler räknas inte bostaden in i förmögenheten vid bedömning av bostadstillägg (till skillnad från t.ex. ett fritidshus/sommarstuga). Bostadsförmögenheten uppstår alltså först när bostaden säljs. För individen kan detta innebära en inlåsning om bytet av bostad resulterar i högre bostadskostnad och lägre bostadstillägg.

    Bostadstillägget har nyligen utretts och utredningen förslog att bostaden fortsatt inte ska inkluderas i förmögenheten. Man menar att äldre kan ha svårt att ta ett lån på sin bostad och om bostaden skulle räknas som förmögenhet skulle det kunna leda till att vissa blir tvungna att flytta vilket inte är helt enkelt på grund av t.ex. tillgången på lämpliga bostäder eller av personliga skäl. Men till syvende och sist är det politikerna i riksdagen som avgör hur bostadstillägget ska vara utformat i framtiden och det kan dröja till 2020 innan nya regler gäller.

    Vänligen

    Dan Adolphson Björck
    AMF

  13. Hej, jag undrar ifall en person som har två bilar i sitt namn (värde 300.000 på båda två) blir nekad/påverkad på sitt bostadstillägg pg.a av att personen har en slags förmögenhet eller spelar bilar ingen roll?

    ( T.ex om en person med bostadstillägg har bil, sedan får en till bil i present eller i ett lotteri. Måste den personen bli av med bilen snabbt för att inte förlora sin rätt till bostadstillägg?

  14. Hej Micke!

    Som det ser ut idag ingår inte lösöre inomhus eller utomhus i förmögenheten när bostadstillägget beräknas. Bilar, båtar och möbler är exempel på saker som inte räknas med. Reglerna skulle dock kunna ändras i framtiden beroende på vad politikerna i riksdagen tycker är rimligt.

    Vänligen

    Dan Adolphson Björck
    AMF

  15. Om man inte brytt sig om eller kunat spara – då har man rätt till bostadsbidrag. Men den som snålat hela sitt liv för att kunna betala sitt hus och säljer det – då går vinsten till fet hyra. DETTA ÄR INTE HELLER RÄTT.

  16. Hur mycket sparade pengar får jag ha på banken få att få Bostadsbidrag

    är det 100000 /person får min fru också ha 100000

  17. Hej Göran!

    Rätten till bostadstillägg beror på flera saker som bostadskostnader, inkomster, tillgångar och familjesituation.Tillgångar över 100 000 kronor påverkar rätten till bostadstillägg för ensamstående. För gifta, sambos eller registrerade partners är det hälften av gemensamma tillgångar över 200 000 kronor.

    Vänligen

    Dan Adolphson Björck
    AMF 

  18. Hej, jag undrar om jag rätt till bostadstillägg i Sverige då jag äger en lägenhet i Spanien ska skriva mig i Sverige igen då jag tänker flytta hem i juli och hyra en lägenhet i Sverige.

  19. Hej Dagrid!

    För att få bostadstillägg måste man räknas som varaktigt bosatt i Sverige. Bostäder som man äger men inte bor i permanent räknas som en tillgång och påverkar rätten till bostadstillägg. Kontakta Pensionsmyndigheten som kan berätta vad som gäller för dig.

    Vänligen

    Dan Adolphson Björck
    AMF

  20. Vad finns blanketter för att söka bostadstillägg till min 94 åriga mor med dåliga pension

  21. Hej det är bättre om man för kupong för att få matt eller av liva alla som filer 80 år

  22. Hej,
    Jag undrar hur räknas IPS för pensionärer som ansöker om bostadstillägg ?

    Mvh,
    Eva Linvin

  23. Hej Eva!

    Inkomster såsom utbetalning från IPS reduceras till 93 procent innan Pensionsmyndigheten beräknar rätten till bostadstillägg och ett fribelopp räknas av (garantipension, änkepension, kapitalinkomst samt förmögenhetstillägg tas upp med 100 procent).

    Förmögenhetstillägget är 15 procent av tillgångar över 100 000 kronor för ensamstående och för gifta/sambos/registrerade partners är det 15 procent av hälften av gemensamma tillgångar över 200 000 kronor.

    Flera faktorer påverkar rätten till bostadstillägg: bostadskostnad, inkomster och tillgångar. Kontakta Pensionsmyndigheten för mer information om vad som gäller för dig.

    Vänligen

    Dan Adolphson Björck
    AMF

Kommentarer inaktiverade.