Bostadstillägg för pensionärer – tillskottet till pensionen som många missar

För den som är pensionär, är över 65 år och har en låg pension kan det vara värt att kolla om man har rätt till bostadstillägg. För att få bostadstillägg krävs att man tar ut hela pensionen, även tjänstepensionen och gör en ansökan hos Pensionsmyndigheten.

Det har visat sig att många som är berättigade till bostadstillägg missar att ansöka om det. Det kan vara så många som 140 000 personer som går miste om ett viktigt tillägg till pensionen. Det spelar ingen roll om man bor i hyreslägenhet, bostadsrätt eller ett hus utan man kan ändå vara berättigad till bostadstillägg. Bostadstillägget är skattefritt.

Här kan du kolla om du eller någon anhörig har möjlighet att få bostadstillägg som pensionär.

En enkel tumregel är att du kan ha rätt till bostadstillägg om du har en lägre månadsinkomst än 13 000 kronor efter skatteavdrag. När ansökan är godkänd slipper de flesta att ansöka varje år. Pensionsmyndigheten hämtar in uppgifterna om pension automatiskt från bland annat AMF. Alltså behöver du bara göra en ny ansökan om din ekonomi förändras eller du får förändringar i ditt boende som höjd hyra.

 

Carina Blomberg

 

Om Carina Blomberg

Carina Blomberg har jobbat på AMF som trygghetsekonom 2010-2015. Vi hänvisar istället till AMFs nuvarande trygghetsekonom Dan Adolphson (dan.adolphson@amf.se).

59 reaktioner på ”Bostadstillägg för pensionärer – tillskottet till pensionen som många missar

 1. Hej Kristina!

  Tillgångar som överstiger 100 000 kronor för ensamstående (eller 200 000 för makar eller motsvarande) påverkar rätten till bostadstillägg. Men det finns andra faktorer också. Som mest kan man få drygt 5000 kr/mån i bostadstillägg men det genomsnittliga månadsbeloppet är ungefär hälften. Gör en preliminär beräkning på följande länk: https://secure.pensionsmyndigheten.se/BtpPrognos.html

  Vänligen

  Dan Adolphson
  AMF

 2. Hej Birgitta!

  Kontakta Pensionsmyndigheten som administrerar bostadstillägg,
  tfn: 0771-776 776.

  Vänligen

  Dan Adolphson
  AMF

 3. Hej. Får man äga bil som är runt 20 000 kr och är pensionär ( äldreförsörjningsstöd )?
  Hälsningar Svenson

 4. Hej Svenson!

  Om man omfattas av äldreförsörjningsstöd är man skyldig att anmäla förändringar i ekonomin till Pensionsmyndigheten. En sådan förändring avser inte bara boendekostnader utan förmögenhet. Om man har en förmögenhet på mer än 100 000 kronor och förmögenheten har ökat med 5 000 kronor eller mer, jämfört med de uppgifter som ligger till grund för senaste beslut (för gifta/
  sambor/registrerad partner gäller för er båda
  sammanlagt 200 000 kronor respektive 10 000 kronor) ska detta anmälas. Vänd dig till Pensionsmyndigheten direkt om du är osäker på vad som gäller.

  Vänligen

  Dan Adolphson
  AMF

 5. er ”tumregel” är helt felaktig ! Har man 13000-/mån i pension så har man inte rätt till något bostadstillägg. Jag har 7500-/mån i pension och har därmed fullt bostadstilläg – och får ut 12000-/mån !
  Hyran är 7500- men bostadstillägget räknas på hyreskostnad 5000-/mån
  När fasta utgifter/räkningar är betalda har jag 2500-/mån att leva på. Det ska räcka till mat, tandläkare osv, anses det. Det räcker inte ens till mat.
  Pensionsmyndigheten säger ”det har regeringen bestämt” när jag meddelat att jag ligger under EU.s fattighetsnorm och enligt lag har rätt till existensminimum (340 kronor till) !!!! Men det nekar mig Pensionsmyndigheten, som ”bara följer sina regler”

 6. Hej Louise!

  Bostadstillägget beror på en rad faktorer (utöver inkomst) som t.ex. om man är gift/ogift samt om man har någon förmögenhet. Pensionsmyndigheten administrerar bostadstillägget. Men det är politikerna i riksdagen som beslutar om reglerna.

  Vänligen

  Dan Adolphson
  AMF

 7. Hej Carina, tack för bra artikel om bostadstillägg.

  Min mor börjar bli sig till åren nu och jag har övervägt om vi inte kunnat nyttja bostadstillägg för att enklare bli bukt månadens avgifter.

  Det står att det inte spelar någon roll ifall man bor i hyresrätt eller villa – kan mer än en person som bor i samma hushåll (farsan) få ut ett bostadstillägg också?

  Tacksam för svar!

  /Nabil

 8. Hej Nabil!

  Det är ingen skillnad om man bor i hyresrätt eller om man äger bostaden själv. Pensionsmyndigheten räknar alltså inte med värdet på bostaden som man söker bostadstillägg för som förmögenhet. Och man kan vara två sökanden om bostadstillägg. Kontakta Pensionsmyndigheten som kan ge mer information.

  Vänligen

  Dan Adolphson, AMF

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *