Pensionsval är något som mognar fram

kortauttag 

Pensionsval, sug på den. Helst inte tänker många mitt i yrkeslivet. På senare år har intresset falnat för att välja fonder för sin premiepension eller att välja pensionsbolag för sin tjänstepension. Det är inte så konstigt. Om man inte gör något val så får man alternativ som staten och arbetsmarknadens parter går i god för. Icke-valen för både premiepensionen och den kollektivavtalade tjänstepensionen har haft en god värdeutveckling och har genomgående mycket låga avgifter. Den som vill vara aktiv har fortsatt möjlighet att vara det. Men den stora massan är, handen på hjärtat, inte så intresserade av att engagera sig.

Däremot händer det något när det är dags att gå i pension. På AMF märker vi att intresset för att välja ökar betydligt bland våra blivande pensionärer. Fler upptäcker att man kan styra när och hur pengarna betalas ut. Trenden för tjänstepensionen är tydlig. Gärna snabbare men inte senare. Korta uttagstider ökar på bekostnad av utbetalning livet ut. Och även om 65 år är normen för många ser vi att ett större antal 61-64 åringar är intresserade av att påbörja utbetalning av sin tjänstepension än de som väljer att vänta till 66 eller 67 år. Valfrihet är bra men blir det som man har tänkt sig? Vad händer när tjänstepensionen tar slut och man ska leva på allmän pension och eventuellt privat sparande?

Regeringen vill att Inspektionen för socialförsäkringen kartlägger de tidsbegränsade uttagen och vad de får för effekter för samhälle och individ. Det är en utmärkt idé.

Dan Adolphson

Om Dan Adolphson Björck

Dan Adolphson Björck, Pensionsekonom på AMF Som AMFs Pensionsekonom kommer jag i kontakt med kunder från hela Sverige. Gemensamt för nästan alla jag träffar är att man upplever att pensionen är ett ämne som är svårt, tråkigt och avlägset. En allt annat än glädjefylld förening. Jag drivs av att göra pensionsfrågan enklare och roligare för oss som har många år kvar i arbetslivet. Jag tänker inte alls på vad som händer år 2050 när jag blir pensionär utan ser pensionen som en plånboksfråga som rör min privatekonomi redan idag. De flesta svenskar får en inbetalning av tjänstepension på 1000 kr i månaden (eller mer!). Pensionen är din viktigaste löneförmån vid sidan av din ordinarie lön. Självklart är det intressant för dig var dina pensionspengar hamnar, vad du kan påverka och vem som får din samlade pengapåse vid dödsfall. På fritiden tycker jag om att cykla, spela tennis och köra bil mot okänt mål. Kontakt: dan.adolphson.bjorck@amf.se

4 reaktioner på ”Pensionsval är något som mognar fram

 1. Jag kan inte förstå alla kommentarer om tjänstepensionen. Min tjänstepension visade sig vara urdålig, efter ett arbetsliv som psykolog inom kommun och landsting. Många år arbetade jag deltid och pendlade- ibland så långt som 24 mil om dagen- vilket gjorde det omöjligt att arbeta mer. Min slutlön vid 65 är 36900:- vilket väl ändå är hyfsat. Hur är det möjligt att jag får bara 2200:- i tjänstepension?? Dåliga avtal sa någon jag ringde upp. Ja det är väl det minsta man kan säga. Jag är jättebesviken när jag hör vad andra får. Jag är ändå glad att jag inte fattade detta när mina barn var små för det hade varit orimligt att arbeta mer.

 2. Hej!

  Slutlönen har mindre betydelse utan det är tiden man arbetar deltid som spelar roll. Precis som du är inne på är många inte medvetna om hur deltidsarbete under en längre tidsperiod påverkar pensionens storlek.

  Som kommun och landstingsanställd är det inte helt enkelt att få en överblick på den samlade tjänstepensionen eftersom allt inte syns via Minpension.se. Tjänstepension som är intjänad före 1998 kan pensionshandläggaren eller personalavdelningen ge uppgift om (i den kommun eller landsting där man gick i pension). De kan berätta hur tjänstepensionen före 1998 är framräknad och vad den baseras på.

  Lycka till!

  Dan Adolphson, AMF

 3. var kan jag få reda på AMF-s totala års-förvaltningsavgifter ( i %) för
  AMF KAP-KL /
  AKAP-KL
  KAP-KL (PFA)

 4. Hej Ingrid!

  Information om AMFs avgifter för KAP-KL och AKAP-KL finns på följande länk:
  http://www.amf.se/Documents/PDF/Avgifter/583.952.pdf

  Om du önskar uppgifter om vilka avgifter (i kronor) som gäller för just din försäkring kan du se det via vår internettjänst ”Dina Sidor”. Under fliken ”Dokument & Brev” kan du få upp det årliga värdebeskedet för att få en samlad bild över avgifterna. Du kan även klicka på försäkringen och välja alternativet ”Transaktioner” där du kan följa vilka avgifter som belastar din försäkring.

  Vänligen

  Dan Adolphson, AMF

Kommentarer inaktiverade.