Fyra knutar för 100 blivande pensionärer

planering

I veckan har jag haft mailkontakt med drygt 100 blivande pensionärer. De ser fram emot att styra sin tid, träffa barnbarn och kunna resa mer. Men att gå i pension kan också innebära ett administrativt bag of hurt. En prövning med penna, papper och ekonomipärmen ”På äldre dar” där man har sparat alla brev. Claes från Katrineholm har över 20 tjänstepensionsförsäkringar fördelade på flera olika håll. Så många försäkringsbolag, olika valalternativ och blanketter som ska skickas in. Han menar att man ska vara glad bara man får ut alla sina pengar.

Även om en pensionsprognos via Minpension.se löser mycket så finns det fyra problem:

Vad händer med mina pensionspengar vid dödsfall? Det måste gå att överblicka vilka försäkringar som har återbetalningsskydd och hur stor pengapåse som går till efterlevande.

Vad blir min pension efter skatt? Idag får man själv slå ihop alla inkomster och räkna ut månadsbeloppet efter skatt (även om Skatteverket kan hjälpa till).

Hur mycket kan mina månadsbelopp variera över tid? Det behövs en samlad bild över hur stor del av månadsbeloppen som omfattas av en garanti och vilka delar som inte gör det.

Hur fyller jag i alla blanketter? Det behöver bli enklare att hålla koll på alla försäkringar och vad olika val av utbetalningstid får för konsekvenser.

Pensionsmyndigheten och Minpension vill ta fram ett utbetalningsverktyg som löser just detta. Då krävs det att försäkringsbolagen hjälper till. Alla borde vara överens om att det finns mycket man kan förenkla för de blivande pensionärerna.

Dan Adolphson

Om Dan Adolphson Björck

Dan Adolphson Björck, Trygghetsekonom på AMF Som AMFs Trygghetsekonom kommer jag i kontakt med kunder från hela Sverige. Gemensamt för nästan alla jag träffar är att man upplever att pensionen är ett ämne som är svårt, tråkigt och avlägset. En allt annat än glädjefylld förening. Jag drivs av att göra pensionsfrågan enklare och roligare för oss som har många år kvar i arbetslivet. Jag tänker inte alls på vad som händer år 2050 när jag blir pensionär utan ser pensionen som en plånboksfråga som rör min privatekonomi redan idag. De flesta svenskar får en inbetalning av tjänstepension på 1000 kr i månaden (eller mer!). Pensionen är din viktigaste löneförmån vid sidan av din ordinarie lön. Självklart är det intressant för dig var dina pensionspengar hamnar, vad du kan påverka och vem som får din samlade pengapåse vid dödsfall. På fritiden tycker jag om att cykla, spela tennis och köra bil mot okänt mål. Kontakt: dan.adolphson@amf.se

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *