Arbeta på egna villkor – gå ner i arbetstid när pensionen närmar sig

worklife

I vår kontakt med blivande pensionärer får vi ofta höra att många vill styra sin tid. Fler får smak för att gradvis lämna arbetsmarknaden genom att gå ner i arbetstid de sista yrkesverksamma åren istället för att helt gå i pension från en dag till en annan. Men hur gör man det? Vad är tillåtet och möjligt?

I offentlig sektor pratar man om delpension. Inte som en rättighet utan som en möjlighet. Mycket uppskattad av de som omfattas av det men inte alla förunnat. Ofta handlar det om det ekonomiska utrymmet för stunden hos arbetsgivaren. Jag har hört talas om anställda på statlig myndighet som fått beskedet att delpension var något som erbjöds förra året men inte nu när budgeten är ansträngd.

På privata arbetsplatser heter det deltidspension eller flexpension. Här finns det en viktig skillnad. Flera branscher har kommit överens om hur finansieringen ska tryggas. Den anställde får en större avsättning till sin tjänstepension från dag ett för att kunna påverka sin arbetstid mellan 60-65 år. Arbetsgivaren borde vara mer välvilligt inställd när den anställde vill gå ner i arbetstid (eftersom det på sikt kommer finnas en pengapåse för ändamålet).

Att få en mer gynnsam mix av arbete och fritid utan att förlora för mycket pensionspengar är något många klurar över. Deltidspensionen är ett tecken i tiden. Intresset ökar för en mjukare avslutning på arbetslivet.

Dan Adolphson

Om Dan Adolphson Björck

Dan Adolphson Björck, Trygghetsekonom på AMF Som AMFs Trygghetsekonom kommer jag i kontakt med kunder från hela Sverige. Gemensamt för nästan alla jag träffar är att man upplever att pensionen är ett ämne som är svårt, tråkigt och avlägset. En allt annat än glädjefylld förening. Jag drivs av att göra pensionsfrågan enklare och roligare för oss som har många år kvar i arbetslivet. Jag tänker inte alls på vad som händer år 2050 när jag blir pensionär utan ser pensionen som en plånboksfråga som rör min privatekonomi redan idag. De flesta svenskar får en inbetalning av tjänstepension på 1000 kr i månaden (eller mer!). Pensionen är din viktigaste löneförmån vid sidan av din ordinarie lön. Självklart är det intressant för dig var dina pensionspengar hamnar, vad du kan påverka och vem som får din samlade pengapåse vid dödsfall. På fritiden tycker jag om att cykla, spela tennis och köra bil mot okänt mål. Kontakt: dan.adolphson@amf.se

4 reaktioner på ”Arbeta på egna villkor – gå ner i arbetstid när pensionen närmar sig

 1. Hej
  Var hittar jag en mall/blankett för att skriva ett avtal om partiell särskild avtalspension? Gäller KAP-KL men jag tänkte använda formuleringar från det statliga avtalet.
  M v h / Jörgen Eriksson.

 2. Hej Jörgen!

  Uttagsreglerna ser olika ut inom respektive tjänstepensionsavtal. I vissa fall krävs det att man går ner i arbetstid eller slutar jobba, att utbetalning av pension sker i s.k. ”pensioneringssyfte”. Möjligheten att ta ut delar av tjänstepensionen (partiellt uttag) finns inom vissa tjänstepensionsavtal men saknas inom andra. Kontakta vår kundservice på tfn 0771-696 320 för info om vad som gäller för dig och hur man går tillväga med blanketter/e-leg.

  Vänligen

  Dan Adolphson
  AMF

 3. Jag vill ta ut deltidspension men får dubbla budskap från Pens.Myndigheten om vilken del av pension jag kan ta ut som påverkar min ekonomi minst. Har ett ISK som jag vill fortsätta spara på.
  Jag behöver råd.
  Allmän eller premiepension,
  vilket förlorar jag minst på?
  Ge mej råd.

 4. Hej Ewa!

  Jag har inte uppgifter om din pension eller din ekonomi och kan inte avgöra vilken del du bör ta ut först. Det finns inga hinder att fortsätta spara i ISK (som är ett privat sparande utanför pensionssystemet).

  Mer info om olika regler för utbetalning av pension finns här: https://pensionsbloggen.se/2016/08/23/utbetalning-av-pension-olika-regler-for-de-tre-delarna/ (översikten är från 2016, numera är tidigaste uttag av allmän pension 62 år).

  Vänligen

  Dan Adolphson Björck
  AMF

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *