Ecodriving för pensionen

pensionsbroms

Bra bromsar. Det har jag på min bil. Det hindrade mig från närkontakt med ett rådjur för några år sedan. Jag minns att det blev ett rejält hockeystopp. Effektiva bromsar finns också för den allmänna pensionen. När skulderna är större än tillgångarna slår bromsen (balanseringen) till och sänker pensionerna under utbetalning. Bromsen finns för att pengarna i pensionssystemet ska räcka både idag och i framtiden. Som pensionär är det ingen behaglig upplevelse och efter att bromsen har slagit till flera gånger på senare år finns det nu ett förslag som skulle innebära en mjukare inbromsning. Men det får också till följd att det dröjer innan pensionen ökar igen. Det blir en form av ecodriving för att undvika tvära kast. Grundförutsättningarna är samtidigt oförändrade. Vi kan inte betala ut högre pensioner än vad vi långsiktigt har råd med. Pensionssystemet måste vara hållbart för dagens pensionärer men också för deras barn och barnbarn.

Dan Adolphson