Ecodriving för pensionen

pensionsbroms

Bra bromsar. Det har jag på min bil. Det hindrade mig från närkontakt med ett rådjur för några år sedan. Jag minns att det blev ett rejält hockeystopp. Effektiva bromsar finns också för den allmänna pensionen. När skulderna är större än tillgångarna slår bromsen (balanseringen) till och sänker pensionerna under utbetalning. Bromsen finns för att pengarna i pensionssystemet ska räcka både idag och i framtiden. Som pensionär är det ingen behaglig upplevelse och efter att bromsen har slagit till flera gånger på senare år finns det nu ett förslag som skulle innebära en mjukare inbromsning. Men det får också till följd att det dröjer innan pensionen ökar igen. Det blir en form av ecodriving för att undvika tvära kast. Grundförutsättningarna är samtidigt oförändrade. Vi kan inte betala ut högre pensioner än vad vi långsiktigt har råd med. Pensionssystemet måste vara hållbart för dagens pensionärer men också för deras barn och barnbarn.

Dan Adolphson

Om Dan Adolphson Björck

Dan Adolphson Björck, Pensionsekonom på AMF Som AMFs Pensionsekonom kommer jag i kontakt med kunder från hela Sverige. Gemensamt för nästan alla jag träffar är att man upplever att pensionen är ett ämne som är svårt, tråkigt och avlägset. En allt annat än glädjefylld förening. Jag drivs av att göra pensionsfrågan enklare och roligare för oss som har många år kvar i arbetslivet. Jag tänker inte alls på vad som händer år 2050 när jag blir pensionär utan ser pensionen som en plånboksfråga som rör min privatekonomi redan idag. De flesta svenskar får en inbetalning av tjänstepension på 1000 kr i månaden (eller mer!). Pensionen är din viktigaste löneförmån vid sidan av din ordinarie lön. Självklart är det intressant för dig var dina pensionspengar hamnar, vad du kan påverka och vem som får din samlade pengapåse vid dödsfall. På fritiden tycker jag om att cykla, spela tennis och köra bil mot okänt mål. Kontakt: dan.adolphson.bjorck@amf.se