Vem vill riskera sin pension?

riskpension

Riskera allt eller inget. Det är två ytterligheter om pensionen som är ganska vanliga. Vissa menar att man borde få bestämma allt själv och investera pensionen i vad man vill. Men det är lättare sagt än gjort att sprida risken över branscher, länder och tillgångar. När pensionen ska betalas ut väntar nästa problem. Att portionera ut pengarna så att det räcker under hela tiden som pensionär.

Det finns dem som är av precis motsatt uppfattning. Att placera pensionen på börsen är ett lotteri hävdar de. Frågan är om ”det finns några pengar kvar när man blir äldre”. Risk låter som något som man vill undvika. Samtidigt vill alla ha en bra pension och för att få avkastning på pengarna måste man ta risk. Och att riskera hela sin pension genom att satsa allt på ett kort, all-in som det heter i pokersammanhang, är inte möjligt för den allmänna pensionen eller den kollektivavtalade tjänstepensionen.

Lagom är bäst. Därför finns både traditionell försäkring och fondförsäkring beroende på hur mycket du vill engagera sig. Ett val för hela livet med garanterade pensionsbelopp eller val fonder för den som är mer aktiv. Har du kollektivavtalad tjänstepension får du dessutom låga avgifter och har möjlighet till livsvarig utbetalning. Allt för att inte riskera att pensionen äts upp eller att man själv ska behöva tänka på hur gammal man blir.

Dan Adolphson

Om Dan Adolphson Björck

Dan Adolphson Björck, Pensionsekonom på AMF Som AMFs Pensionsekonom kommer jag i kontakt med kunder från hela Sverige. Gemensamt för nästan alla jag träffar är att man upplever att pensionen är ett ämne som är svårt, tråkigt och avlägset. En allt annat än glädjefylld förening. Jag drivs av att göra pensionsfrågan enklare och roligare för oss som har många år kvar i arbetslivet. Jag tänker inte alls på vad som händer år 2050 när jag blir pensionär utan ser pensionen som en plånboksfråga som rör min privatekonomi redan idag. De flesta svenskar får en inbetalning av tjänstepension på 1000 kr i månaden (eller mer!). Pensionen är din viktigaste löneförmån vid sidan av din ordinarie lön. Självklart är det intressant för dig var dina pensionspengar hamnar, vad du kan påverka och vem som får din samlade pengapåse vid dödsfall. På fritiden tycker jag om att cykla, spela tennis och köra bil mot okänt mål. Kontakt: dan.adolphson.bjorck@amf.se

2 reaktioner på ”Vem vill riskera sin pension?

 1. Hej Dan!
  Grattis till det nya jobbet! Det är ett jätteviktigt arbete, tycker jag. Det finns många människor som behöver få dina tips och råd.
  Bästa hälsningar
  Ann-Sofie Magnusson

 2. Tack Ann-Sofie!

  Du om någon vet vad det handlar om efter din tid som familjeekonom på Ikano. =)

  Vänligaste hälsningar

  Dan

Kommentarer inaktiverade.