Stoppa småduttarna för tjänstepensionen

nyforsakring

På svensk arbetsmarknad finns det cirka fem miljoner arbetstillfällen och det skrivs 1,3 miljoner anställningskontrakt per år. En glädjande trend är att alltfler omfattas av tjänstepension tidigt. Ungdomar får numera tjänstepension redan när de sommarjobbar i kommunen. Vi jobbar på en massa olika arbetsplatser under yrkeslivet. Och ett nytt jobb innebär ofta en ny försäkring för tjänstepensionen.

Men det stannar inte där. När det blir upphandlingar eller villkorsändringar för tjänstepensionen brukar även det resultera i nya försäkringar. Sammantaget blir det en himla röra när man ska summera sitt yrkesliv. Min kollega Carina har tidigare berättat här på Pensionsbloggen att hon har 24 st pensionsförsäkringar.

Samtidigt finns det flera tankar på att göra det enklare med färre försäkringar. I England har man planer på att slå ihop inaktiva försäkringar som inte innehåller så mycket pensionspengar. Våra politiker borde i samråd med arbetsmarknadens parter kunna komma överens om något liknande i Sverige. Varför ska jag få ett värdebesked varje år på en tjänstepension som bara innehåller några ynka kronor?

Dan Adolphson

Om Dan Adolphson Björck

Dan Adolphson Björck, Pensionsekonom på AMF Som AMFs Pensionsekonom kommer jag i kontakt med kunder från hela Sverige. Gemensamt för nästan alla jag träffar är att man upplever att pensionen är ett ämne som är svårt, tråkigt och avlägset. En allt annat än glädjefylld förening. Jag drivs av att göra pensionsfrågan enklare och roligare för oss som har många år kvar i arbetslivet. Jag tänker inte alls på vad som händer år 2050 när jag blir pensionär utan ser pensionen som en plånboksfråga som rör min privatekonomi redan idag. De flesta svenskar får en inbetalning av tjänstepension på 1000 kr i månaden (eller mer!). Pensionen är din viktigaste löneförmån vid sidan av din ordinarie lön. Självklart är det intressant för dig var dina pensionspengar hamnar, vad du kan påverka och vem som får din samlade pengapåse vid dödsfall. På fritiden tycker jag om att cykla, spela tennis och köra bil mot okänt mål. Kontakt: dan.adolphson.bjorck@amf.se

3 reaktioner på ”Stoppa småduttarna för tjänstepensionen

 1. Ja, det vore verkligen en rejäl förbättring.
  Jag har en ”skvätt” från en tidigare anställning liggandes hos SEB och när avgifter drogs vid det senaste årsskiftet försvann cirka 50% av det sparade beloppet.

  Det hade varit bättre att få slå ihop den potten med en annan försäkring.

 2. Hej Rune!

  Precis som du nämner kan avgifterna på försäkringar med små belopp vara höga. För att förslaget ska kunna bli verklighet krävs en effektiv hantering (så att kostnaderna för själva sammanslagningen kan hållas nere). Annars är det ingen poäng.

  Vänligen

  Dan Adolphson, AMF

Kommentarer inaktiverade.