Ett litet steg mot mer jämställda pensioner

jamstalldhet

När man får barn öppnas plånboken och pengarna rinner ut. Förutom alla praktiska saker som kläder, barnvagn och badbalja så börjar många även spara åt sina barn. Detsamma gäller när man får barnbarn. Men att spara åt sin partner är inte alls lika vanligt. Bara tolv procent av männen och fem procent av kvinnorna som lever i en parrelation sparar till sin partner visar en undersökning som Norstat har utfört på AMFs uppdrag. Ett ojämställt arbetsliv ger också ojämställda pensioner. Och hur vi lever våra liv tillsammans påverkar också pensionen. Att visa ekonomisk omtänksamhet till sin partner är något som kan leva kvar långt in i framtiden. Även om man skulle gå skilda vägar.

Samtidigt saknas det inte möjligheter att spara åt sin partner. Det är informationen om olika alternativ som kan bli bättre. Bara en halv procent av de som är gifta eller registrerade partners väljer att överföra premiepensionen till sin livskamrat. Vi har stått och trampat på en låg nivå under en längre tid. I det orange kuvert bör Pensionsmyndigheten varje år ge en subtil passning i stil med ”Vet du om att det går att överföra premiepensionsrätten till sin partner?”. Det borde även gå att göra överföringen med e-legitimation och inte bara med blankett. När det bara är en knapptryckning bort kan det bli intressanta samtal vid köksbordet.

Dan Adolphson

Om Dan Adolphson Björck

Dan Adolphson Björck, Pensionsekonom på AMF Som AMFs Pensionsekonom kommer jag i kontakt med kunder från hela Sverige. Gemensamt för nästan alla jag träffar är att man upplever att pensionen är ett ämne som är svårt, tråkigt och avlägset. En allt annat än glädjefylld förening. Jag drivs av att göra pensionsfrågan enklare och roligare för oss som har många år kvar i arbetslivet. Jag tänker inte alls på vad som händer år 2050 när jag blir pensionär utan ser pensionen som en plånboksfråga som rör min privatekonomi redan idag. De flesta svenskar får en inbetalning av tjänstepension på 1000 kr i månaden (eller mer!). Pensionen är din viktigaste löneförmån vid sidan av din ordinarie lön. Självklart är det intressant för dig var dina pensionspengar hamnar, vad du kan påverka och vem som får din samlade pengapåse vid dödsfall. På fritiden tycker jag om att cykla, spela tennis och köra bil mot okänt mål. Kontakt: dan.adolphson.bjorck@amf.se