Sommarbloggare Björn Suneson

Det är dags för första sommarbloggaren för i år. Vi välkomnar Björn Suneson till Pensionsbloggen.

Som pensionär har du något som de flesta yrkesverksamma saknar; tid. Men tro inte att den tid du en gång saknade nu ska räcka till allt du vill göra som pensionär.

Som journalist hade jag ett fritt och bra jobb, hade möjlighet att ägna mig åt min passion- långdistanslöpning. Under många år sprang jag varje dag till och från arbetet och la också in en joggingrunda i anslutning till lunchen. Toppen och ännu mer skulle jag springa när jag gick i pension. Blev det så?

Nej. Det blev faktiskt bättre. Och väldigt annorlunda. För fem år sedan, vid 62 års ålder, gick jag i avtalspension. Hur skulle det nu bli med löpningen? Jodå, det har rullat på bra och jag har sedan dess hunnit med att springa två gånger över den amerikanska kontinenten. Jag hade visserligen som yrkesverksam gjort samma sak två gånger tidigare men pensionärslöpen sticker ändå ut.

Tidigare var livet mera inrutat. Det gällde också att springa när tillfälle bjöds. Och också att ha stenhård disciplin. Det gällde att få ihop en massa mil i veckan och prestera bra på tävlingar trots att jag bara var motionär. Den ende som ställde kraven var jag själv.

Som avtalspensionär och nu som ”riktig” pensionär har mycket ändrats. Jag springer visserligen ungefär lika mycket som tidigare- inte mera som jag först trodde- men löpningen har ändrat karaktär. Kraven på prestation har minskat och löpningen har blivit roligare. Det ständiga milnötandet har övergått till att jaga upplevelser. Mina joggingrundor är numera små dagsutflykter, sightseeingar till nya platser jag inte varit på. Bor du dessutom som jag i Stockholm finns det hur mycket som helst att se. Och jag har tiden på min sida, behöver heller knappt passa några tider. Det är först som pensionär jag känner mig riktigt fri.

Ändå räcker väl tiden inte riktigt till. Men det spelar ingen större roll. Det du inte hann med att göra idag kan du göra imorgon. Själv funderar jag på att våren 2016 göra ett femte löp över USA. Men skulle det inte passa just då, ja då är det bara att skjuta på saken.

Björn Suneson

Bildtext: BjörnGetAttachment Suneson har som pensionär sprungit tvärsöver USA. Våren 2016 planerar han sitt femte ensamlöp över den amerikanska kontinenten. Bilden är från Utah.