För den allmänna pensionen och tjänstepensionen förs det en livaktig diskussion om hur man ska lösa de framtidsutmaningar som finns. Förutom tankar om att höja åldern för när vi kan (och vill) gå i pension har arbetsgivarna och fackförbunden inom vissa delar av arbetsmarknaden kommit överens om att sätta av mer pengar till tjänstepensionen. Gott så.
Men det finns en pusselbit till. Privat pensionssparande. Det allmänna avdraget för privat pensionssparande är kraftigt begränsat och försvinner förmodligen helt vid årsskiftet. Det finns även förslag om att tillåta att man tar ut pengarna i förtid. Det är lätt att förstå varför. Privat pensionssparande har med tiden, inte minst efter jobbskatteavdragen, blivit en mindre bra idé för låg- och medelinkomsttagare. Det finns flera alternativ som t.ex. investeringssparkonto eller att amortera på bolån. Men många sparare är villrådiga och vet inte vad de ska göra. På AMF har vi genom Norstat fått reda på att ungefär hälften av de med privat pensionssparande har hittat ett annat sätt att spara. Var femte person uppger ”Vet inte” och var tionde person kommer att fortsätta spara vidare precis som tidigare.*
Folksam har presenterat ett förslag om att kunna sätta in egna pengar till premiepensionen eller tjänstepensionen. Skandia menar att man bör minska ränteavdragen för bolån och istället subventionera sparande. Flera partier har funderingar om sparavdrag men skarpa initiativ saknas. Resonemanget tycks vara, låt oss tala om en senare pensionsålder för den allmänna pensionen och lita på att arbetsmarknadens parter tryggar tjänstepensionen. Men det ena förtar inte det andra. Är man från statens sida intresserad av att uppmuntra till ett långsiktigt privat sparande? Det är påfallande tyst.
Dan Adolphson
*Undersökningen genomfördes 23 april – 4 maj 2015 som en internetenkät i Norstats webpanel. 455 personer i åldrarna 25-64 år med ett privat pensionssparande svarade.